Приемете, че дадох личния си телефон на футболните съдии, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов след среща със съдийската комисия и елитните ни рефери в сградата на БФС. Така той отговори на въпрос кой ще отговаря за обещания горещ телефон във ведомството му за сигнали за натиск върху реферите.

„Искахме да дадем увереност на съдиите, че МВР и правителството ги подкрепят за това да свирят и да дават равен шанс на всеки отбор на терен, каквато всъщност е ролята на съдиите”, обясни още Маринов. Той обаче отказа да коментира дали до момента са подавани сигнали за натиск над рефери.

„Аз лично знам под какъв натиск работят тези хора и как в една секунда трябва да взимат решения, които или няма да се харесат на едните, или на другите.  Когато те си вършат съвестно работата ние ще ги подкрепяме. Целта ни е да получаваме информация, да запазваме самоличността на подалия сигнал и да си свършим работата”, допълни вътрешният министър.

Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков пък заяви, че след първия кръг няма оплаквания от съдиите, въпреки, че “Витоша” (Бистрица) пуснаха остра декларация срещу Георги Давидов, който свири мача им със "Славия", завършил 3:2 за белите.

„Аз имам предложение, да си скрият телефоните два дни преди мача, никой няма да ги притиска. Всички вие знаете много добре по какъв начин се притискат и как се заплашват съдии.", коментира Лечков. 

Според него няма проблеми и няма притеснени съдии.

"Досега никога не съм чул някой съдия да е подкупен.", допълни Лечков. 

На въпрос дали е обсъдено как ще се действа след получаване на сигнал от съдия, над когото е имало натиск, Лечков отговори, че първо трябва да се стигне до там.