Меси и Барселона изнесоха истинска лекция на гостуващия Челси и го изхвърлиха от Шампионскаа лига. Каталунците сразиха лондончани с 3:0 на Ноу Камп и след 1:1 в първия мач чакат жребия за четвъртфиналите. Испанският гранд доказа, че е по-класният отбор и разполага с повече козове, особено в нападение. За Челси остана утехата, че бе съпричастен на интересен и зрелищен двубой. Тимът на Антонио Конте можеше да мечтае и за нещо повече в този мач, но не му достигна класа и самочувствие в атака. сините, които в този мач играха в бели екипи, удариха две греди и имаха по-скоро основателни претенции за дузпа при резултат 0:2 в началото на второто полувреме. Меси отново бе с основен принос за победата, след като вкара два гола и асистира за попадението на Дембеле. Куриозното бе, че и при двете си попадения аржентинецът промуши топката през краката на вратаря на Челси Тибо Куртоа.

Петкратният носител на Златната топка откри още в 3-та минута с най-бързия гол в кариерата си. Той бе изведен отдясно и от много малък ъгъл прониза Куртоа. Челси натисна и отправи два удара към вратата на Барса, но Тер Стеген бе на мястото си. В 21-та минута Меси открадна една топка, навърза двама защитници и подаде към Усман Дембеле, който с мощен шут покачи на 2:0. Челси отново натисна към края на полувремето и Маркос Алонсо удари греда от фаул.

Второто полувреме започна с натиск на Челси, който претендираше за дузпа в 49-та минута. След отлична акция през центъра Маркос Алонсо се откъсна сам срещу вратаря, но Пике го хвана с ръка и играчът на Челси падна на земята. Реферът си замълча, преценявайки, че Алонсо е преиграл. Факт е обаче, че се откъсваше абсолютно сам, а защитникът на Барса го хвана с ръка. Меси фиксира крайното 3:0 в 63-та минута. Суарес му подаде, аржентинецът заходи умело отляво и отново от малък ъгъл промуши топката през краката на Куртоа. Това бе гол номер 100 в Шампионската лига на Лео. До края на срещата Челси успя да стигне само до една греда след удар с глава на Рюдигер, а междувременно Куртоа спаси отбора си от 4-ти гол, отразявайки удари на Меси от фаул и на Паулиньо с глава.

В другия мач германският първенец Байерн записа втора победа срещу Бешикташ и лесно преодоля препятствието на фаза 1/8-финал в Шампионската лига с общ резултат 8:1. Тази вечер момчетата на Юп Хайнкес спечелиха с 3:1 в Истанбул. Точни за баварците бяха Тиаго Алкантара (18), Гьокхан Гьонюл (46 - автогол) и Сандро Вагнер (84). За турския тим почетно се разписа Вагнер Лав (59). Така Байерн се класира за 1/4-финал за седма поредна година и чака жребия в петък.