Футболистът на Марица (Пловдив) Мариян Тонев е лидер в голмайсторската листа на Втора лига със 17 попадения. Това е първи сезон на Тонев в професионалния футбол. Нападателят е родом от Харманли и е на 23 години юноша е на Берое, след това преминава и през школата на Локомотив (Пловдив), но не получава шанс в първия отбор и играе в Трета лига за отборите на Сокол (Марково), Свиленград и Черноморец (Бургас) през миналия сезон. С Черноморец стана голмайстор на отбора с 27 гола и влезе в топ 3 на голмайсторите на Югоизточната Трета лига. От миналото лято е част от Марица, която се завърна в професионалния футбол след 5-годишна пауза. 

Към Тонев има сериозен интерес и е доста вероятно през лятото да премине в отбор от efbet Лига. Нападателят даде интервю пред TrafficNews за очакванията си до края на сезона, интереса от други клубове и за какво мечтае. 

- Кои бяха твоите първи стъпки? 

- Моите първи стъпки във футбола бяха в Харманли на седем годишна възраст. Бях в школата на Берое 6 години и след това бях три години в школата на Локомотив, където играх в Елитните юношески групи. Първо играех в зоналните първенства, след това играх и в Елитните юношески групи - първо за Берое при 17-ките и след това в Локомотив за U17 и U19. Локомотив не ми предложиха договор. Имаше неразбирателство и накрая се разделихме. 

- След Локомотив как продължи твоята кариера?

- Имах кратък престои в Сокол (Марково), а след това продължих кариерата си в Свиленград и там изкарах хубава година. След това преминах в Черноморец Бургас. 

- В Черноморец направи много силен сезон.

- Хубава година изкарах и бях в топ 3 на голмайсторите на Югоизточната Трета лига. За съжаление не успяхме да влезем в професионалния футбол. 

- Харманли също изиграва много важна част от кариерата на Христо Стоичков. Може ли да има паралел с него?

- Това е случайност. Той е много велик и много далече от нас. Можем само мечтаем да стигнем неговите успехи. За мен той е най великият български футболист. Той е показал достатъчно. Единственият българин носител на Златната топка. Не мисля, че някой ще успее да го стигне в бъдеще от българските футболист. 

- Как се стигна до преминаването ти в Марица?

- След като не успяхме да влезем в професионалния футбол с Черноморец Марица ми предложиха добра оферта. Аз се съгласих и съм радостен, че съм в клуба. 

- Не спираш да бележиш за Марица и си начело на голмайсторската листа във Втора лига. Ще успееш ли да станеш голмайстор на Втора лига?

- Има още девет мача. Колкото мога ще помогна и на отбора, за да помогна да се класираме на по-предно място. Съотборниците ми много ми помагат, без тях няма да ги има тези голове. Колкото мога повече ще вкарвам. 

- Друг интересен паралел е с Георги Христов. Той беше голмайстор на Втора лига с Марица и след това и на Първа с Ботев. Стана шампион на България и направи солидна кариера в САЩ. 

- Това са много големи футболисти. Аз съм още много далеч от тях и ми предстои много работа. Искам да се развия още повече и само мога да се уча от такива имена като тях. 

- През февруари тази година преживяхте снежно предизвикателство. Бяхте блокирани почти два дни в автобус по пътя за лагера в Анталия. Това сплотили колектива в отбора?

- Определено сплотихме още повече колектива с тази случка. Още от начало си паснахме всички момчета и като характер и като футболисти. Няма никакви проблеми в отбора. Може би тези неща сплотяват още повече. 

- В Марица са събрани много опитни играчи. Те имат солидни кариери в Първа лига, печелили са и много трофеи. Учиш ли се около тях?

- Моите амбиции са да ги настигна и по мачове в Първа лига и по купи. Дай Боже и да ги настигна някой ден. От такива играчи можем само да взимаш съвети и да попиваш. 

- Определен беше през зимата за играч номер 1 на Марица за 2021г. 

- Това е съвкупност от всички неща. Без отбора няма как един да изпъкне. Може би, защото бях голмайстор и хората му определиха за футболист на годината. 

- Имаше ли оферти към теб от други клубове през зимата? 

- Имаше доста запитвания към мен от отбори от Първа лига и от тимове от чужбина. За сега съм тук и мисля само за Марица. Времето ще покаже какво ще е моето бъдеще.

- Какво ще е твоето бъдеще през лятото?  

- Нека да приключат мачовете и ако има нещо ще се разбере. 

- Кой е най-запомнящият се момент от началото на кариерата ти? 

- Това е първият ми хеттрик в професионалния футбол. Във втория кръг на Втора лига приехме Монтана и победихме с 4:1, а аз вкарах хеттрик. Ще си го запомня като най-хубавия ми момент до тук в моята кариера. 

- Кои треньори оказаха сериозно влияние върху теб?

- От много хора съм научил много. От първите ми треньори като Марко Марков, Георги Стайков в Черноморец Слави Костенски и Малин Орачев. Може би ще пропусна някой. Навсякъде съм научил нещо от някого, което ми е полезно. 

- Преди седмица направи атрактивно предложение на брак на твоята приятелка. 

- Ние сме вече от дълги години заедно и втора година живеем заедно. Мисля, че дойде времето да стане официално и така реших да ѝ предложа. 

- Как виждаш Марица като клуб?

- Марица е идеално място за млади футболисти. Покрай опитните се прави сплав с младите и те могат да се развият. Който иска да се труди и успее - тук е точното място. Всичко е коректно и точно и от ръководството и от треньорите. Нямам забележки откакто съм тук. 

- Какво ще си пожелаеш?

- Ще си пожелая здраве на мен и на моите близки, приятели, съотборници и хората, които ми се радват.