Спечелилият 4-та поредна титла в шампионата на Казахстан с тима на Астана старши треньор Станимир Стоилов похвали бившия си отбор Ботев Пловдив и се изказа неособено ласкаво за българския футбол. Той направи това при завръщането си от Казахстан на летище София.

В Европа само Лудогорец се представя на високо ниво. Добавям и повече от отличното представяне на Ботев. Първо, виждам добри терени и осветление. Конкуренцията стана интересна. ЦСКА снощи е победил Лудогорец, конкуренцията се е вдигнала. Смятам, че Лудогорец ще продължи напред в Лига Европа. Надявам се двата ни гранда да създадат проблеми на Лудогорец във вътрешното първенство, коментира Стоилов.

В последните години българският футбол произвежда една посредственост. Клубовете трябва да се замислят. Трябва да произведем качество и после да говорим за национален отбор. Българските играчи не могат да отговорят на изискванията. Българските футболисти са на посредствено ниво. Даже се представихме повече от достойно в квалифкациите с оглед на това. Клубовете не работят. Повече сме по приказките. Произвеждаме под средното качество, а искаме да имаме национален отбор. Темата за чужденците я няма отдавна в Европа, допълни Мъри.

Философията на футбола не е много сложна. Не един и двама собственици се пробваха и се самоубиха. Когато се смееше цяла България на някои мои приказки, оказа се, че сме имали право. Ако не разполагаме с някои чужденци, ще бъдем на ниво нула. Ако нямаше шуробаджанащина във футбола ни, можеше и да се случи. Това, че победихме Швеция и Холандия, мисля си, че това няма как да се случи отново, завърши един от успелите български треньори, вкарал Левски в групите на Шампионската лига преди повече от 10 години.

Междувременно медиите в Турция разтръбиха, че истанбулският гранд Фенербахче готви оферта за Стоилов. Отборът в момента е на незавидното за него 7-мо място в първенството. Самият Мъри Стоилов е играл за този отбор като футболист. След края на шампионата в Казахстан той призна, че ръководството бави парите на играчи и треньори и намекна, че оставането му в Астана изобщо не е сигурно.