Футболният свят скърби, след като в сряда загуби едно от най-големите си величия Диего Армандо Марадона. Аржентинската легенда почина на 60-годишна възраст. 

За милиони Марадона беше боготворен, а други го мразеха, но никой не може да отрече безспорният талант, който притежаваше. 1986 ще остане като годината на големият играч. Марадона собственоръчно елиминира Англия в елиминациите, а двата гола ще останат завинаги в историята на футбола. Победата с 2:1 си остава може би най-скандалният мач в историята на световните първенства, а може би и на футбола. Марадона вкарва гол с ръка, който е зачетен и аржентинците откриват резултата. По-късно той буквално се подиграва със целия отбор на англичаните, преминавайки на рейд от центъра и реализирайки втория гол, който решава мача. Това попадение пък остава като една от най-великите солови акции.

Впоследствие през 1990г. Аржентина с Марадона достига и до финал на Световното през 1990г. В един от най-скучните финали аржентинците губят с 0:1 от Федерална република Германия. Марадона играе на четири световни първенства, много често се изпуска, че той е част и от състава на Аржентина през 1982г. - първият му Мондиал. Той бележи два гола на Унгария. Вкарва на три Мондиала - 1982, 1986 и 1994. Не успява да се разпише само през 1990г. През 1994г. след като бележи на Гърция е хванат с допинг и това слага край на кариерата му в националния отбор и не играе срещу България, когато националите побеждават с 2:0. 

Марадона е свързан с България най-вече с голямото си приятелство с Христо Стоичков. Реално имаше и възможност голямата легенда да дойде в България за 50-годишнина на Христо Стоичков, но той не дойде, а Стоичков остана обиден. Но Камата заяви, че двамата са се помирили след случката. През 1986-та на Световното в Мексико България играе срещу Аржентина, а Марадона играе цял мач и дава асистенция: 

Легендите не умират! Великите Марадона и Аян Садъков на Световното по футбол през 86-таСадъков играе силно в опазването на Марадона, който се превръща в звездата на мондиала

Много от критиците на Марадона го обвиняват, че не е бил спортсмен, но никой не може да успори страхотните му футболни качества. 

Марадона е обвиняван, че на клубно ниво не е постигнал много значими неща, но реално той е направил доста повече от това просто да играе и да печели в гранд. В периода 1984-1991 дон Диего играе за Наполи в тези времена в Италия топ отборите Ювентус, Интер и Милан са пълни със звезди, но малкият Наполи на Марадона успява да спечели два пъти Серия А през 1987 и 1990г. Печели и Купата на страната през 1987 и Суперкупата през 1990г. с мащабите на отбор като Наполи подобни постижения са страхотни. През 1989г. печели и Купата на УЕФА с неаполитанци. 

Любопитна е историята на Марадона в Барселона. Той играе за каталунския гранд в периода 1982-1984г. През 1983г. печели Купата на страната, Купата на лигата и Суперкупата. Година по-късно през 1984г. Марадона играе отново във финала за Купата на Испания, но Барса губи от Билбао, а след срещата започва бой между играчите, в който доста деен е и Дон Диего. 

След новината за смъртта на Марадона цяла Аржентина потъна в скръб. Фланелката му от мача срещу Англия от 1986г. беше оценена на 2 милиона долара. Небесен лъч докосна фланелка на фен на на големият дон Диего по време на поклонението над големия играч.

И още нещо, което е красноречиво и е пределно ясно, че Марадона ще остане най-обичаният аржентинец. Въпреки, че един от най-добрите играчи в света в момента Лионел Меси е по-успешен на клубно ниво Меси едва ли някога ще получи тази любов на аржентинския народ каквото има към Марадона. Може би и причината, че времената са други, а и да не забравяме, че Аржентина все още не е спечелила световната тила или Копа Америка. 

Определено Диего Марадона ще остане завинаги в историята на футбола и в сърцата на футболните фенове, дори и на тези, които не са го гледали, когато е бил активен футболист!