Кандидатът за президент на БФС Любослав Пенев отправи тежки обвинения към настоящата управа, нападна спортният министър Красен Кралев и се закани да намали броя на чужденците в родната Първа лига. Той заяви, че е изготвил краткосрочна, средносрочна и дългосрочна програма за развитие на футбола ни. Ето какво заяви Пенев, цитиран от sportal.bg.

Вече не сме на дъното. Вече сме на дъното на дъното. Когато бях национален селекционер, казах, че ще се работи. Ние работихме, но управляващите хвърлиха целия този труд в боклука. Футболният съюз в момента е една пирамида обърната надолу. Аз ще я обърна обратно. Зад мен не стои никакъв кръг. Никакви кръгове, крадратчета и триъгълници.

Готвим проект, съставен от три части - краткосрочен - три години, средносрочен - 7 години и дългосрочен - 10 години. Подготвили сме 10-годишна стратегия. Чувам, че сегашните ръководители готвят 4-годишен проект. Закъде сме с тази стратегия. Докога ще чакаме и ще се хвалим с една база. Трябва ли да чакаме още 12 години за още една база? След като се кандидатирах за президент, много хора започнаха да коментират. Къде са сега тези хора? Нещо не ги виждам. Нека сега да се покажат. Странно е, че примерно един отбор като ЦСКА все още не е обявил кой ще подкрепи. На феновете шапка им свалям.

Твърдо съм против президентите да участват в Изпълкома на БФС. Ето казвам ви как ще спестим пари на клубовете. Ще въведем електронно картотекиране. Така ще спестим пътуване на хора от клубовете до София.

Призовавам министър Кралев да не взима страна, защото той представлява държавата. Нека взима отношение, но не и страна. Обяснява колко добре работили с БФС и т.н. Ще искам от държавата един добър партньор и нов стадион. Вълнувам се. Имаме нужда от такова съоръжение. Не може националният отбор да си плаща да играе.

Смятам да огранича броя на чужденците във футбола ни. Не казвам, че няма да има, но трябва да ги ограничим. Защото само по този начин ще видим нашите момчета. Темата с чужденците ще бъде сериозно разгледана и ще има промени. Тук съм, за да се изгради българския футбол. Това ще стане с много работа. Представители на БФС обикалят страната и заплашват клубовете. Не казвам на клубовете да гласуват за мен. Нека гласуват по съвест.

Човекът от екипа на Любо Пенев - бившият защитник на Левски и националния отбор Николай Илиев, допълни, че в момента с футбол се занимават 10 000 деца в България. Целта ни е след 10 години техният брой да бъде 150 000. Министър Кралев каза, че децата трудно ходят на училище, камо ли да спортуват. След тези негови думи се просълзих, каза Илиев. Няма как управниците да накарат децата да спортуват като работят 30 часа в годината, нямат волята и желанието и им липсва концепция, отправи тежки обвинения Николай Илиев.