Победителят в Шампионската лига Ливърпул прибави 13-и европейски трофей във витрината си, след като грабна Суперкупата на Европа за 4-ти път в историята си. Червените от Мърсисайд победиха шампиона в Лига Европа Челси в страхотно зрелище с драматична развръзка с 5:4 след дузпи. В редовното време мачът завърши 1:1, в продълженията двата тима си размениха още по един гол. Истанбул се оказва щастлива дестинация за Ливърпул. Именно тук червените грабнаха Шампионскаа лига през 2005 година, когато победиха в паметен финал Милан. Тогава те изоставаха с 0:3, но успяха да изравнят и да триумфират с дузпи. 14 години по-късно Ливърпул отново труимфира с дузпи в турския мегаполис. Мърсисайдци се изравниха с Реал Мадрид, който също има 4 Суперкупи. В класацията водят Милан и Барселона с по 5.

Двата отбора поднесоха вълнуващ спектакъл и доказаха, че английският клубен футбол е номер 1 в Европа в момента. Припомняме, че 4-те финалисти в Шампионската лига и Лига Европа бяха от Албиона, а Ливърпул и Челси напълно защитиха реномето на Премиър Лийг като най-атрактивната лига на Стария континент. Отборите на Юрген Клоп и Франк Лампард сътвориха невероятно зрелищен мач, на изключително темпо през 120-те минути. Червените и сините играха открито и честно, постоянно редуваха атаки, създадоха мноо положения, впечатлиха с куп атрактивни изпълнения. Челси имаше повече ситуации и може да съжалява, че ги пропусна, но отборът на Юрген Клоп показа, че е по-опитният тим и заслужено триумфира.

Ливърпул започна по-добре, а след опит за задна ножица на Мане останаха съмнения за неотсъдена дузпа за игра с ръка а защитник на Челси. Постепенно лондончани изравниха играта и започнаха да нападат опасно, използвайки пробойните в отбраната на Ливърпул. Педро тресна гредата, ковачи и Пулишич също пропуснаха добри положения. В 35-тата минута Пулишич изведе отлично Жиру отдясно и французинът стреля покрай вратаря Адриан - 1:0 за Челси. След почивката в игра ца мърсисайдци се появи Фирмино, който значително оживи играта на отбора. В 47-ата минута той изведе технично Мане, който провря топката в мрежата за 1:1. В средата на второто полувреме Челси оцеля като по чудо. Корнер пред вратата на "сините" стигна до Салах, който стреля по земя, но Кепа изби. Ван Дайк направи добавка, но стражът на лондончани отново изби, след което топката рикошира и в гредата.

В 5-ата минута на първото продължение Ливърпул стигна до пълен обрат. След грешка на Челси Мане изведе Фирмино отляво, бразилецът му върна и авторът на първия гол забоде топката под гредата с мощен шут за второто си попадение в мача. 5 минути по-късно Челси изравни от дузпа, при която вратарят Адриан игра за топката срещу връхлитащия Ейбрахам. Наказателният удар, бе потвърден от ВАР, а Жоржиньо бе точен от чялата точка за 2:2. Във второто продължение Челси имаше две отлични възможности, но ги пропусна чрез Маунт и Аспиликуета. Адриан с мъка изби мощен шут на първия, а Аспиликуета стреля встрани от вратата.

При дузпите Фирмино бе точен за Ливърпул, но Жоржиньо изравни. Фабиньо вкара за червените, същото стори и Баркли за Челси. Ориги стреля под плонжа на Кепа, който бе близо до спасяването, но не успя. Маунт бе безпощаден за лондончани. Александър Арлонд вкара 4-тата дузпа за Ливърпул, Емерсон изравни за Челси. Салах направи 5:4 за Ливърпул, вратарят на Челси спаси дузпата на Ейбрахам и подари трофея на червените.

За първи път жена ръководи толкова важен сблъсък. Мачът беше поверен на французойката Стефани Фрапар, на която асистираха Манюел Николози и Мишел О’Нийл, а четвърти рефер бе популярният турски арбитър Джунейт Чакър. Женското трио в общи линии се справи добре, като се изключи неотсъдената дузпа за Ливърпул в началото. Някои от засадите бяха отсъдени с доста голяо закъснение, но в интерес на истината решенията бяха точни.