Клубният футболен сезон навлиза в решителната си част, а в нея ще разберем кой ще е шампион, кои тимове ще играят в евротурнирите и кои ще се сбогуват с елита на топ 4 първенствата в Европа. През този сезон битките за титлата са доста безинтересни, защото шампионите са вече ясни, а интрига има само в Англия, където за трофея се борят три отбора. Сериозна обаче остава борбата за класиране в евротурнирите и оставане в елита на Англия, Италия, Испания и Германия.

От новия сезон ще има и сериозна промяна в евротурнирите, след като в Шампионска лига, Лига Европа и Лигата на конференциите вече няма да има групова фаза, а общо класиране в лига. 

Освен това два тима, които не са се класирали за Шампионската лига ще получат квота, но това ще стане ясно след края на сезона. Така петите в от две от първенствата Англия, Германия, Испания или Италия ще играят в ШЛ през новия сезон. Двете държави с най-добър коефициент ще получат квотите. За момента на местата са Италия и Германия, но е доста вероятно в края на сезона това да се промени. 

Ето и кой за какво се бори в топ 4 първенствата: 

Англия

Титлата 

Това е единственото първенство, където най-вероятно до последно няма да е ясно кой ще е шампион. Цели три отбора са в битката за трофея, а в момента Ливърпул е лидер с две точки пред Арсенал и три пред Сити 8 кръга преди края на сезона. 

Евротурнирите 

Трите тима, които се борят за титлата са ясни и те ще играят в Шампионската лига през новия сезон. В момента в най-изгодни позиции за класиране са Астън Вила и Тотнъм, а Вила води с 2 точки и е на последното 4-то място, което дава директно класиране. Важно уточнение е, че има вариант и петия да получи квота, както вече споменахме. Юнайтед загуби вчера от Челси и вече намали шансовете си за топ 5, но отборът в момента е на позиция за директно класиране в Лига Европа. Освен това тимът е и на полуфинал за ФА Къп срещу сензацията на турнира Ковънтри. Другите отбори замесени в битката за Европа са Уест Хям, Нюкасъл, Брайтън и Челси. Англия има две квоти за Лига Европа и една за Лигата на конференциите. 

Купата

За ФА Къп също има сериозна интрига и тя може да промени борбата за евротурнирите. Там цели три отбора, при спечелване на Купата, може да разместят пластовете. Единствено ако Манчестър Сити спечели трофея няма да се промени нищо и 6-то и 7-то място ще дават евроквоти. При друго стечение на обстоятелствата - триумф за Челси, Манчестър Юнайтед или Ковънтри победителят печели квота за Лига Европа и ще има разместване в квотите в първенството. Така например ако това се случи 6-ия ще играе в Лигата на конференциите, а за 7-ия няма да има квота. Разместване можеше да има ако Челси беше взел Карабо къп, но тимът загуби от Ливърпул във финала и така от там квота не беше взета. В полуфиналите Челси ще играе срещу Манчестър Сити, а Манчестър Юнайтед среща Ковънтри. 

Изпадащи

Шефил Юнайтед изглежда сигурен изпадащ, защото изостава на цели 10 точки от спасителното 17-то място. Шансовете на Бърнли също не са големи за оставане, но все още ги има. Битката за оцеляването е най-реална между Лутън, Нотингам и Евертън. Лутън в момента е в зоната на изпадащите и изостава на три точки от Нотингам и Евертън. Брентфорд също е близо до зоната, но по-скоро изглежда, че тимът няма да бъде в борбата до последно. 

Германия

Титлата 

Тук ще имаме изненадващ шампион, който ще сложи край на доминацията на Байерн Мюнхен от 11 поредни титли в Бундеслигата. Последният различен шампион от баварците беше Борусия Дортмунд през сезон 2011-2012. Сега обаче шампион ще е Байер Леверкузен, който ще счупи каръка и ще стане шампион на Германия за първи път. Леверкузен води с цели 13 точки пред Байерн при оставащи 7 кръга до края на сезона. 

Евротурнирите

Освен Леверкузен и Байерн Мюнхен по всичко изглежда, че Щутгарт също ще играе в Шампионска лига през новия сезон. Битката за последното 4-то място пък ще е може би до последно, защото разликата между 4-ия Борусия Дортмунд и 5-ия РБ Лайпциг е едва три точки. Айнтрахт Франкфурт със сигурност ще играе в евротурнирите, но все още не е ясно дали ще е в Лига Европа или Лигата на конференциите. Тимът трябва да разчита Леверкузен да вземе Купата, за да играе в Лига Европа, защото иначе Кайзерслаутерн ще вземе квотата, а Айнтрахт ще отиде в Лигата на конференциите. Иначе седмото място също е доста интересно и може да даде място в Лигата на конференциите ако Леверкузен вземе Купата. Там в момента е Аугсбург с 36 точки и по-добри показатели пред Фрайбург, който също е с 36 точки, а в борбата е и Хофенхайм с 33 точки. 

Купата 

Леверкузен е много вероятно да направи и дубъл, след като на финала ще срещне тим от Втора Бундеслига - Кайзерслаутерн. Така "аспирините" ще имат възможност да си върнат за сезон 2001-2002, когато загубиха титлата, финала за Купата и финала за Шампионска лига в един сезон. 

Изпадащи

Дармщад трудно ще се спаси, защото вече изостава на цели 12 точки от спасителното 15-то място и на 6 точки от 16-та позиция, която дава бараж за оцеляване. На този етап най-вероятно битката ще е между Майнц 05 и Кьолн, които имат само една точка разлика. Един от двата отбора ще изпадне директно, а другият ще играе бараж за оставане срещу третия от Втора Бундеслига. Бохум е на 6 точки пред Майнц и е на спасителното 15-то място и най-вероятно няма да има проблем с оставането си

Испания

Титлата

Титлата изглежда решена, защото Реал Мадрид води с 8 точки пред Барселона 8 кръга преди края. Сензацията през този сезон - Жирона пък е на 3-то място с изоставане от 10 точки пред Реал. Мадричани наистина трябва да направя големи глупости, за да изпуснат шампионския трофей в ла Лига. 

Евротурнирите

Реал Мадрид, Барселона и Жирона са недостижими и ще играят в Шампионска лига, но тук има една огромна подробност. Хитът Жирона може и да не бъде допуснат до участие не само в Шампионска лига, но и в евротурнирите заради конфликт на интереси, защото клубът е част от Сити груп, която държи и Манчестър Сити. Така не е ясно как точно ще бъдат разпределени квотите ако Жирона не получи право да играе в Европа. Иначе Атлетико Мадрид и Атлетик Билбао са четвърти и пети и ако Жирона бъде изваден от евротурнирите именно двата тима ще вземат квотите за Шампионска лига. На този етап Реал Сосиедад е в Лига Европа, но очаква и финала за Купата. 7-ия Валенсия, който се бори с Бетис за тази позиция ще играе в Лигата на конференциите, но само ако Майорка не вземе Купата.

Купата 

Финалът на турнира е между Атлетик Билбао и Майорка. При триумф на Билбао няма да има разместавне в първенството за евроквотите, но ако Майорка спечели трофея отборът взима квота за Лига Европа и 7-ия няма да получи евроквота. Финалът между Билбао и Майорка ще се играе утре.

Изпадащи 

Тук имаме сигурни изпадащи - Алмерия и Гранада, които изостават много и няма да имат шанс да се спасят. Битката за оцеляване е най-вече между Кадис с 25 точки и Селта Виго с 28 точки, но разликите не са много големи и между останалите тимове и в борбата може да се озоват и Райо Валекано, Майорка и Севиля. 

Италия

Титлата

Интригата за титлата в Италия също реално вече е няма, защото Интер води с преднина от 14 точки пред Милан. 

Евротурнирите 

Освен Интер и Милан в Шампионска лига от новия сезон най-вероятно ще играе и Ювентус, който има добра преднина пред петия Рома. Болоня също има доста големи шансове за класиране в Лигата, защото води с 5 точки пред петия. В битката за петото място, което при определени обстоятелства може и да даде Шампионска лига са замесени Рома и Аталанта, а разликата им е от едва две точки, а бергамаските са и с мач по-малко. Ако Фиорентина или Лацио вземе Купата 7-то място няма да даде нищо и 6-ия ще играе в Лигата на конференциите. 

Купата 

В битката за трофея са 4 отбора, а през тази седмица се изиграха и първите полуфинали. Ювентус победи Лацио с 2:0, а Фиорентина се справи с Аталанта с 1:0. Реваншите са в края на месеца. Тук е доста любопитно, защото ако Лацио или Фиорентина вземе трофея ще има сериозно пренареждане в първенството за квотите на Европа. 

Изпадащи

Салернитана вече може да се счита за изпаднал отбор, защото изостава доста от спасителното 17-то място. Останалите отбори обаче ще се борят докрай, защото разликите са изключително малки. Реално в борбата са цели 7 отбора. Сасуоло е на 19-та позиция с 24 точки, а Емполи с 25 на 18-то място. От 18-то място до 13-то обаче разликата е едва от 4 точки. В борбата за оставане са още Фрозиноне, Каляри, Верона, Удинезе и Лече.