Аржентинската звезда на Барселона Лионел Меси грабна приза на ФИФА за най-добър през годината. Той получи ценната награда на церемония в Ла Скала в Милано, като спечели битката със звездата на Ювентус и Португалия Кристиано Роналдо и защитника на Ливърпул и Холандия Вирджил ван Дайк.

Преди всичко искам да благодаря на всички, които са ми дали тази награда. Всяка една награда за мен през годините е била изключителна. Най-важното, което трябва да ви кажа, е, че преди всичко стои отборът. Без Барселона и националният отбор не бих могъл да постигам тези неща. Имам щастието тази вечер да бъда тук с моята жена и децата ни. Не беше лесно да ги доведа тук, каза Меси, който печели приза за първи път в кариерата и наследява халфа на Реал Мадрид и Хърватия Лука Модрич. През миналия сезон Меси отбеляза 51 попадения във всички турнири и стана шампион на Испания с Барселона, като трофеят беше под №26 във витрината на каталунците.

Кристиано Роналдо не присъства на церемонията. Той е контузен и ще пропусне следващия мач на Ювентус срещу Бреша в италианската Серия А, но португалецът има навика да пропуска церемонии, на които не е победител. Организаторите на церемонията бяха решили да отдадат признание на женския футбол, като обявиха играч №1 при дамите след коронацията на Меси. Очаквано с приза се окичи американката Мегън Рапино, която изпревари сънародничката си Алекс Морган и англичанката Луси Бронз.

Беше обявен и идеалният отбор на годината. В него влязоха Алисон, Де Лихт, Ван Дайк, Рамос, Марсело, Модрич, Де Йонг, Мбапе, Меси, Азар и Роналдо. Изборът беше направен измежду 55 номинирани. Бразилецът Алисон Бекер триумфира при вратарите. Стражът на Ливърпул надделя над Марк-Андре тер Стеген и Едерсон от Барселона и Манчестър Сити.

Наградата FIFA Fair Play Award отиде на името на мениджъра Марсело Биелса и Лийдс за постъпката им по време на мача с Астън Вила от Чемпиъншип. Лийдс позволи на Вила да изравни, след като преди това беше отбелязал гол докато играч на съперника беше паднал. Самият Биелса даде знак на играчите си да постъпят по този джентълменски начин. Наградата FIFA Fan Award спечели Силвия Греко, която помага на слепия си син Николас да следи мачовете на Палмейрас, като го води на стадиона.

Германският мениджър на Ливърпул Юрген Клоп получи наградата за треньор №1, като изпревари мениджърите на Манчестър Сити и Тотнъм Хотспър Джосеп Гуардиола и Маурисио Почетино. Наставникът на Ливърпул изведе отбора за шести път до европейския футболен връх, спечелвайки Шампионската лига. Всички знаем каква страхотна работа свършиха Маурисио и Пеп. Наистина не разбирам индивидуалните награди, каза скромно Клоп.

Даниел Зори грабна приза за най-красив гол през годината. Играчът на Дебрецен реализира в дербито срещу Ференцварош със страхотна задна ножица в третата минута от добавеното време на срещата, играна ,16 февруари 2019 г. Другите номинирани бяха Лионел Меси с неговия "капещ лист" срещу Бетис и Хуан Фернандо Кинтеро.