Следващата седмица ще се тегли жребия за евротурнирите и българските отбори ще научат своите съперници в предварителните кръгове на Шампионска лига и Лигата на конференциите. Какви обаче са техните шансове за достигане на групите? 

През този сезон Лудогорец ще бъде отново в квалификациите на Шампионската лига и както през миналия сезон ще стартира от 1-ия предварителен кръг. ЦСКА, ЦСКА 1948 и Левски пък ще трябва да играят в Лигата на конференциите от 2-ия предварителен кръг на турнира. 

Лудогорец - Шампионска лига 

Българският шампион за последно достигна през сезон 2016-2017 до груповата фаза на Шампионската лига. От тогава до сега тимът не успява да достигне до групите на турнира. Понякога отпада на плейофите, а понякога и в третия предварителен кръг. През изминалия сезон Лудогорец разочарова с игрите си и стана доста трудно шампион в последния кръг. Тимът беше напуснат от голмайстора си Игор Тиаго, който беше продаден за рекордна сума на Брюж. Възможно е да бъдат продадени и Десподов и Текпетей, което пък ще принуди тима да прави ново нападение. Лудогорец ще е поставен в първия и втория предварителен кръг, което означава, че тимът не би трябвало да има проблем да ги преодолее. В третия предварителен кръг е много вероятно тимът да не е поставен, но може и да бъде сред поставените ако се случат две изненада. Там го очаква тежки отбори като Динамо Загреб, Копенхаген и Галатасарай. 

Същите отбори очакват тима и за плейофите, където тимът със сигурност няма да е поставен. Реално шансовете за Лудогорец да достигне до групите на Шампионската лига са малки, но ако успеят да го направят това наистина ще си е доста серизно постижение, предвид че тимът в момента не е това, което беше в последните години. 

Лудогорец обаче си има гарантирано участие поне в групите на Лигата на конференциите ако се издъни в първия предварителен кръг. Ако тимът отпадне във втория предварителен кръг ще играе в Лига Европа от третия предварителен кръг, но ще е поставен. 

Отпадане в третия предварителен кръг означава участие в плейофа за Лига Европа, където Лудогорец отново ще е поставен.

Ако тимът отпадне в плейофи ще си осигури директно влизане в групите на Лига Европа. 

Най-вероятно е Лудогорец да влезе в групите на Лига Европа през новия сезон. 

Лигата на конференциите 

ЦСКА 

През миналия сезон ЦСКА отпадна в плейофите от Базел и не успя за втора поредна година да влезе в групите на Лигата на конференциите. През този сезон тимът е разочарован, че изпусна страхотен шанс да влезе в групите на Шампионската лига, а това определено намали и шансовете на отбора за влизане в групите и на ЛК. 

ЦСКА ще е поставен във втория и третия предварителен кръг, но сред непоставени чакат и доста тежки отбори. Ако успее да стигне до плейофа тимът вече ще е непоставен, а потенциалните съперници са отбори като Ювентус, Айнтрахт Франкфурт, Фенербахче, Динамо Киев, Лил, Базел и много други. 

Шансовете на ЦСКА да достигне до групите наистина са малки, но ако тимът успее да достигне до плейофите трябва да се надява и на късмет и да изтегли по-поносим съперник като например Партизан, Виктория Пилзен или Макаби Тел Авив. 

ЦСКА 1948

Отборът ще дебютира в европейските клубни турнири. Тимът завърши трети през изминилаия сезон и достигна до Лигата на конференциите. ЦСКА 1948 обаче ще е непоставен още от втория предварителен кръг, а там дебнат отбори като Фенербахче, Брюж, Базел, ПАОК, Бешикташ и много тежки съперници. Играчите на Атанас Рибарски трябва да разчитат на това да им се падне по-поносим съперник като Рига, Сараево, Хибърниън, Дънлдолк. Определено опции има, но трябва и късмет. 

За ЦСКА 1948 е ясно, че ще е непоставен във всички жребий и единственият начин да е сред поставените ако отстрани поставен и вземе неговия коефициент. 

Шансовете за влизане в групите на турнира изглеждат много малки, защото в плейофите отново дебнат грандове, които чакат и ЦСКА - Ювентус, Айнтрахт Франкфурт, Фенербахче, Динамо Киев, Лил, Базел и много други. 

Левски 

При Левски ситуацията е абсолютно същата както при ЦСКА 1948. Отборът започва като непоставен и се надява да победи поставен, за да му вземе коефициента. Сините достигнаха до турнира, след като спечелиха баража за Европа с 1:0 над Арда. 

Всъщност през миналия сезон Левски направи точно това. Успя да хвърли една от бомбите на турнира и отстрани гръцкия гранд ПАОК. Осигури си по-лесен съперник - малтийския Хамрун Спартанс, но изненадващо отпадна от него. 

Шансовете на "сините" през този сезон също не са големи за групите. 

Проблемът с Лигата на конференциите

Както писахме още когато турнирът се появи това не е надпревара на малките отбори. Финалите в турнира също го потвърдиха, а в него участваха отборите от Италия, Нидерландия и Англия. Реално, за да достигнеш до групите и ако си български отбор трябва да елиминираш три отбора и да изиграеш общо шест мача. От тях обаче някои наистина са много сериозни отбори, а само фактът, че още във втория предварителен кръг можеш да срещнеш тимове като Фенербахче, Брюж, Бешикташ и Базел говори много. 

Защо новият турнир на УЕФА не е турнир на малките държавиОт централата заявиха, че Лигата на конференциите ще даде шанс на по-скромните отбори, но това въобще не е така