Това лято Наполи привлече никого неизвестния Хвича Кварацхелия от Динамо Батуми.  Трансферът обаче се оказа изключително печеливш. Любопитно е, че грузинецът се завърна в родината си след започването на войната в Украйна в началото на 2022-а година, а преди това играеше в Русия. Грузинецът се превърна в звездата на отбора и е в основата на това Наполи да води със сериозен аванс пред преследвачите си в Серия А и да мечтае за първа титла от времената на Марадона. Тимът победи преди седмица и големия си враг Ювентус с 5:1 в Неапол, а грузинецът даде две асистенции, беше в основата на първия гол и вкара второто попадение. Така той изработи реално четири от петте гола за Наполи в мача.

Всъщност Кварацхелия може да се счита вече за един от най-успешните грузински футболисти, въпреки че има едва половин сезон в Наполи. Ако стане шампион на Италия с Наполи статутът ще стане още по-значим. Лятото несъмнено офертите към него ще завалят и ако не се контузи съвсем скоро ще заиграе в някои от най-големите грандове на световния футбол.

След отделянето си от СССР през 1991г. Грузия няма някакви значими футболни успехи. Естествено страната е имала и големи фигури като Шота Арвеладзе, Теймур Кецбая, Леван Кобиашвили и Каха Каладзе, който пък е единственият грузинец вдигал Шампионската лига. Никога обаче Грузия не е достигала голям футболен форум – Световно или европейско и националите ни записваха и категорични победи над националния отбор на Грузия.

Миналата година обаче грузинците ни разгромиха насред Разград с 2:5 и националите записаха една от най-срамните си страници в историята. Тогава Кварацхелия игра и буквално скри топката на националите, вкарвайки единия от головете, даде и една асистенция и беше в основата на по-опасните неща пред нашата врата. Само месец по-късно той подписа с Наполи и приказката за него започна. Закупен за 15 млн. евро от Динамо Батуми грузинецът увеличи драстично цената си и според авторитетния сайт transfermarkt вече струва 60 млн. евро.

Грузинецът се отличава със самочувствието, с което играе и въобще не му пука дали срещу него са големи футболисти с много повече трофеи и опит. По всичко изглежда, че той ще една от новите звезди на футбола и както казахме единствено контузиите могат да му попречат това да стане.

Хвича има впечатляваща статистика и едва на половината от сезона той има 20 мача, 9 гола, 12 асистенции във всички турнири.  

Българските футболисти и през тази година не са особено много в топ 5 първенствата, а колко са общо може да видите тук:

Четирима българи играят през този сезон в топ 5 първенстватаПрез миналия сезон Андреа Христов беше единственият

Не сме имали играч в топ отбор от времената на Димитър Бербатов в Манчестър Юнайтед, а и в Монако, тъй като тогава Бербо беше съотборник с още неизвестния Мбапе и играеше в Шампионската лига и отстрани Арсенал. 

Именно Бербатов беше и последният български футболист, който играеше и като титуляр за последно в топ отбори. 

Може би именно самочувствието, когато излезеш в чужбина и желанието да се бориш непрекъснато са основните неща, които липсват на българските играчи. 

В момента в школите на два от грандовете на световния футбола - Интер и Барселона са съответно Никола Илиев и Мартин Христов. Двамата обаче трудно биха пробили в първите отбори. Никола Илиев се справя много добре и бележи гол след гол за Примаверата на Интер, а Мартин Христов също прави впечатление след 6 месеца в школата на Барса. 

Дали обаче ще имаме играч, който побеждава дори сам грандовете и не се притеснява срещу кой играе? Все още на този етап сме много далеч от това, а скоро и не се вижда как ще стане за съжаление.