Точно четирима българи играят в топ 5 първенствата на Европа – Англия, Франция, Германия, Италия и Испания. Това показват съставите на отборите, след като преди седмица беше затворен и летния трансферен прозорец.

Андреа Христов остана в Специя и ще играе за тима и през новия сезон в Серия А. През миналия сезон именно Христов беше единственият българин в топ 5 първенства. Христов беше титуляр през миналата кампания, а през тази кампания започна като резерва, но в последните три мача на своя тим започна като титуляр, а в последните два дори игра пълни 90 минути.

Вторият българин през този сезон в Серия А е още един защитник – Валентин Антов, който играе за новака Монца. Антов е резерва в тима, но ще остане в отбора поне до зимата със сигурност, а и хубавата новина е, че все пак влиза да играе и не е закотвен съвсем да не взима участие в двубоите.  Антов игра 43 минути срещу Наполи и 11 минути срещу Удинезе.

Третият българин в топ 5 първенствата е Илия Груев – младши, който играе за новака в Бундеслигата Вердер Бремен. Груев има един мач като титуляр и три като резерва от началото на сезона.

Димо Кръстев едва на 19 години бранителят е собственост на Фиорентина и въпреки, че играе основно за Примаверата той успя вече да влезе няколко пъти в групата на първия отбор. През миналия сезон той имаше попаедния четири пъти в Серия А и веднъж за Купата, а през този има едно попадане в групата за Серия и веднъж в Лигата на конференциите. Кръстев все още чака официалния си дебют за първия отбор на Фиорентина.

Има и пети футболист, който е с български корени, но по националност Лукас Петков е немец. Той игра за два мача като резерва за отбора на Аугсбург.

За разлика от миналия сезон, когато имахме само един българин в топ 5 първенствата сега се цели четирима. През миналата кампания бяхме и на последното място на Балканите по футболисти в Англия, Франция, Германия, Италия и Испания.

През това лято юношата на Славия Мартин Христов подписа с Барселона. Той ще играе в юношеския отбор на испанския гранд, но вече успя да проведе и първа тренировка с първия състав и да се докосне до звездите на каталунците.

От над година в Интер е и юношата на Ботев Никола Илиев, който прави много силни игри в Примаверата и отбора до 19 години, а дори донесе през миналия сезон Купата на Примаверата с гол в продълженията във финала. До зимата Илиев ще играе в Примаверата, а след това ще бъде даден под наем в Серия Б. 

През този сезон най-голямата българска колония е в Испания с 10 играчи, но там нямаме футболист в Ла Лига, следва Румъния с 9 футболисти и Кипър с 8. 

Най-култовите държави, в които играят българи са Гибралтар, Исландия и Нова Зеландия. 

Заб. в материала влизат само играчи, които играят или са попадали в групата за първите отбори в топ 5 първенствата.