На 23 години Ерлинг Холанд е сред най-известните футболисти в света. Головата машина на Манчестър Сити има невероятните 82 попадения в 90 мача за своя тим във всички турнири. 

Освен всичко друго Холанд вече е носител на Шампионската лига със Сити, нещо което стана за първи път в историята на клуба през миналия сезон. 

След мача с Реал Мадрид от четвъртфиналите на Шампионската лига, който се игра тази седмица, доста от футболните специалисти за пореден път наблегнаха на представянето на норвежеца във важните мачове. Двубоят беше страхотно зрелище и завърши 3:3, но Холанд беше невидим в двубоя и не вкара гол и не даде асистенция.

Това обаче се забеляза и миналия сезон и вече прави наистина сериозно впечатление. Да, Холанд бележи много, но доста често головете му не са от решителните, а много рядко във важни големи мачове.

През миналия сезон до полуфиналите той не вкара само в два мача в Шампионската лига. Отделно в елиминации вкара рекордните 5 гола в един мач срещу РБ Лайпциг, а на четвъртфиналите се разписа два пъти срещу Байерн Мюнхен - по веднъж в двете срещи. 

След това обаче Холанд изпадна в дупка и нито вкара, нито даде асистенция в полуфиналите срещу Реал Мадрид и финала срещу Интер. Сити вкара цели 5 гола на Реал, но нито едно от тези попадения не бяха на Холанд. Във финала Родри, който е може би най-подценявания играч на Сити, успя да донесе първия трофей от Шампионска лига на Сити. Именно Родри спасява "гражданите" във важните моменти, когато става напечено, а това се очаква да прави именно Холанд.

Холанд стартира през миналия сезон във Висшата лига страхотно срещу топ отборите и отбеляза хеттрик на Манчестър Юнайтед. След това обаче не вкара на Ливърпул, Челси, Тотнъм и се отчете само с две попадения срещу Арсенал.

Във финалите за ФА Къп и Къмюнити шийлд Холанд игра цял мач, но беше отново на нула откъм голове и асистенции. 

През този сезон още два финала Холанд беше занулен и не направи нищо във финалите за Къмюнити шийлд и Суперкупата на Европа. 

През този сезон срещу кандидатите за титлата в Англия Холанд отбеляза само един гол на Ливърпул, а в останалите три, два срещу Арсенал и един срещу Ливърпул, отново беше на нула. Норвежецът отбеляза три гола в двете срещи срещу Манчестър Юнайтед. 

В двубоя срещу Реал Мадрид този сезон Холанд отново не отбеляза.

Така равносметката е, че във финалите със Сити Холанд няма нито един отбелязан гол и дадена асистенция.

Големият въпрос е ще се появи ли Холанд големите мачове и да вкара решителен гол или това няма да стане.