Европейският шампион Италия се класира за осминафиналите на Евро 2024, след като завърши 1:1 с Хърватия. Италианците бяха до последно пред това да останат трети и да чакат развитието на другите групи, но успяха да стигнат до равенството. Лука Модрич откри в 55-та минута, след като само секунди преди това беше изпуснал дузпа. В последните секунди Матия Закани донесе равенството. 

Още в 6-та минута Сучич отправи опасен удар, който Донарума изби в корнер.

В 26-та минута Бастони стреля с глава, но Ливакович изби в корнер.

В 53-та минута Хърватия получи дузпа за игра с ръка на Фратези. Модрич обаче пропусна, след като Донарума спаси.

Само секунди по-късно обаче Модрич се реабилитира и вкара. Анте Будимир стреля, Донарума изби, но при добавката Лука Модрич не сгреши отблизо за 1:0.

Буквално в последните секунди Италия стигна до равенство. Централният бранител Калафиори тръгна в последна атака за скуадрата от центъра направи страхотен рейд и прати кълбото към Матия Закани, който със страхотен премерен удар матира Ливакович за 1:1. 

В другия мач в групата, който беше само за чест, Испания победи Албания с 1:0. 

В 14-та минута Испания откри Феран Торес получи топката и с хубав удар реализира.

Така Испания спечели групата с 9 точки, а Италия завърши на второто място с 4 точки, Хърватия остана на второто място с две точки и ще отпадне още в групите, защото този точков аванс няма да достигне да бъдат сред 4-те най-добри трети отбора. Албания завърши на последното място с една точка.

На 29 юни Италия ще играе срещу Швейцария в Берлин, а на 30 юни Испания ще играе срещу третия от някоя от групите D/E/F.