Селекционерът на българския национален отбор Петър Хубчев прие в типичния си спокоен стил историческата победа с 3:2 над Швеция. Той подчерта, че не бива да се изпада в излишна еуфория и нападна главния съдия Паоло Талиавенто, определяйки го като “безобразен”. Наставникът на “трикольорите” не се нае с големи обещания преди предстоящото в неделя гостуване на Холандия в Амстердам.

Трудно ми е да направя коментар в детайли. Този отбор може да живее само при пълно себераздаване и здрави единоборства. Тази победа е по-сладка, защото точно с тези неща победихме Швеция. Ще кажем, че имаме отбор тогава, когато успеем да направим поредица от силни мачове. Въпрос на манталитет е да започнем да побеждаваме и навън. Не ви обещавам победа срещу Холандия. Големите ни проблеми са точно в такива ситуации - когато имаме два поредни мача срещу силни съперници, заяви Хубчев.

Еуфорията няма как да ги обземе, гаранция. Там ми е силата. Няма да им позволя просто. Сега всичко ще ни бъде трудно срещу Холандия - възстановяване, пътуване, тежък противник, тежък мач, допълни още наставникът на “трикольорите”.

Този път ще си позволя да коментирам съдиите - безобразен. Който ще да е, какъвто ще да е. Кои сме ние, че да имаме претенции, но чак така да се подиграват с нас… На 20-ата минута вече беше казал на двама души, че ги гони, даде дузпа и други 2-3 фаула. Въпреки съдията обаче постигнахме тази победа, бесен от решенията на Талиавенто бе Хубчев, който бе изгонен от рефера още в началото на срещата.

Не правим никакви сметки. Колкото и клиширано да е, играем мач за мач. Не съм дошъл със задача класиране, друга ми е целта. Започнем ли да изпълняваме замислените неща, ще дойдат и точките, и класиранията. Чух обидни скандирания по адрес на БФС, но ние трябва да бъдем обединени. Все по-малко обиди и все повече хора ще идват на стадиона с такива мачове, допълни още легендарният защитник на България.

Ето и някои мнения на футболистите ни:

Ивелин Попов: Радвам се, че победихме точно отбора на Швеция. От 50 години не бяхме правили това. Бе много важно за нас да променим тази негативна тенденция. Добър домакин сме, казах го още вчера и днес го доказахме. Имаше натиск от страна на шведите, но издържахме. Хубчев до тъчлинията, няма как да влезе на терена и да ни каже или покаже нещо. Чакахме съперника повече около центъра, защото на контраатака сме добре и ни се получават нещата. Има много малко време за възстановяване. Видяхте, че всеки, който взе участие тази вечер, се представи много добре. Това, разбира се, не означава, че и момчетата на пейката не бяха готови да помогнат.

Ивайло Чочев: Победихме с хъса, с който излязохме. Благодаря на всички мои съотборници, радвам се, че днес всички дадохме всичко от себе си. В неделя ни предстои много тежък мач. Трябва да покажем същото желание и същата борба, ще видим какво ще се случи. Днес наставникът реши да излезем с тази система, мисля, че се оказа печелишва, защото се поздравихме с победата.

Станислав Манолев: Получи се много здрав мач. За радост сме победители. Надявам се за другия мач стадионът да е максимално пълен. Опитваме се да върнем хората по стадионите. Всеки дава всичко от себе си. Всички си повярвахме, че можем да ги бием и го направихме заслужено.

Пламен Илиев: Добър мач за нашия отбор срещу тежък противник за нас, знаете назад във времето какъв е този противник. Всички се раздадохме на 100% и е много важна победа за нас. Най-знаковият момент в кариерата ми? Да, това е първи мач за мен в квалификации с националния отбор. Досега имах само контроли. Дано имам още такива мачове за България. Показахме, че имаме много голям колектив. Можем да създадем проблеми на много отбори, това си говорихме с момчетата. Излизаме срещу Холандия и се надявам да изиграем добър мач там. Няма да се предаваме.