Турнирът за Купата на африканските нации винаги е доста атрактивен и интересен. Много често се случва основните фаворити за титлата да не го печелят, а само преди няколко години Замбия шокира всички и спечели турнира, а това беше равностойно на европейската титла на Гърция от 2004. 

За разлика от Купата на Азия, където има наистина много големи сред треньорите в Африка е малко по-различно. Тук все пак имаме и някои интересни имена.

Манчини, Клинсман и Купер - вижте най-интересните треньори в Купата на АзияТурнирът започва от 12 януари

Аврам Грант - Замбия

Аврам Грант е финалист в Шампионска лига с тима на Челси. Израелецът беше първият наставник на лондончани, които ги класира за финал в турнира, но там загубиха злощастно от Манчестър Юнайтед, след като Джон Тери се подхлъзна при решаваща дузпа и уцели гредата. Грант е водил още и Портсмут и Уест Хям във Висшата лига, националния отбор на Израел и Гана. Но реално именно финалът в Шампионска лига си остава най-големият му успех.Той е бил още шампион на Израел и Сърбия. В Купата на Африка ще води Замбия, на който е начело от 2022-ра година. Замбия направи уникална сензация 

Али Сисе - Сенегал 

Легендарна фигура и като футболист играл във Висшата лига и Лига 1, но определено като треньор Сисе вече написа името си завинаги в историята на Сенегал. Той води страната на две световни първенства - 2018 и 2022 - премина групите и тимът отпадна на осминафиналите. През 2021-ра година донесе първата историческа титла на Сенегал в Купата на африканските нации и взе реванш за загубения финал през 2019-та година. Той е начело на тима от 2015-та година и по всичко изглежда, че ще е треньор на Сенегал поне до Мондиала през 2026г. Сенегал е и основният фаворит за трофея и всичко извън класиране минимум на полуфинал ще се счита за изненада. 

Ригоберт Сонг - Камерун

Една от най-големите легенди на камерунския футбол за всички времена. Като играч игра за отбори като Ливърпул, Уест Хям, Галатасарай. Има спечелена Купа на УЕФА с Ливърпул. Национал е от 1993 до 2010 и продължава да държи рекорда за най-много мачове с националната фланелка - 137 двубоя. Начело на отбора е от 2022-ра година и записа победа срещу Бразилия на Мондиала в Катар, макар че тимът не успя да мине групата. Камерунците винаги са сред отборите, които могат да направят силен турнир и определено ще е интересно тяхното представяне. 

Уалид Реграги - Мароко 

Истината е, че Реграги беше познато име на по-големите познавачи на футбола бивш национал на Мароко с 44 мача, но определено кариерата му като футболист не беше сред най-запомнящите се. На Мондиала в Катар обаче Реграги написа история и класира Мароко на полуфиналите, отстранявайки сили като Португалия и Испания. Освен всичко друго Мароко стана и първият африкански отбор, който достига до полуфиналите на Мондиала. Отборът завърши на 4-то място в крайното класиране, а Реграги написа със златни букви името си не само в историята на мароканския футбол, но и в световиня. Той е начело на Мароко от 2022-ра година, а мароканците са сред фаворитите.

Крис Хютън - Гана 

От миналата година Хютън е начело на Гана, който е сред отборите, които могат да направят добро представяне в турнира. Ирландецът е легенда на Тотнъм - носител на Купата на УЕФА и два пъти на ФА Къп, а като мениджър е водил отборите на Нюкасъл, Бирмингам, Норич, Брайтън и Нотингам.

Други интересни имена са португалецът Руи Витор, който е водил Бенфика и Спартак Москва, който е начело на Египет от 2022-ра година. Хосе Пешейро е начело на Нигерия от 2022-ра година, а в кариерата си е бил помощник-треньор на Реал Мадрид и начело на Порто и Спортинг.