Турнирът за Купата на Азия ще започне от 12 януари и ще се проведе до 10 февруари в Катар. Именно катарците са и настоящият шампион в последното издание на шампионата през 2019-та година. 

Доста интересни имена са начело на част от тимовете, а сред най-известните са Роберто Манчини, Юрген Клинсман и Ектор Купер.

Има и българска връзка сред треньорите, защото треньорът на Китай сърбинът Александър Янкович е бил помощник-треньор на Левски през сезон 2002-2003. 

Роберто Манчини - Саудитска Арабия 

Манчини направи Италия европейски шампион през 2021-ра година за първи път от 53 години насам. Той направи още Манчестър Сити шампион за първи път във Висшата лига, беше начело на Интер, когато отборът доминираше в Италия 2006-2008. Има спечелени купи на Италия с Лацио и Фиорентина, както и купа на Турция с Галатасарай. В кариерата си като футболист е играл за Болоня, Сампдория, Лацио и Лестър, а в Сампдория е капитан и играе финал в Шампионска лига. Шампион на Италия два пъти с Лацио и Сампдория. Носител е два пъти на КНК и веднъж на Суперкупата на УЕФА. С националния отбор на Италия е трети на Мондиала през 1990г. Той пое изненадващо Саудитска Арабия през миналата година, когато подаде оставка начело на Италия и беше заменен от Лучиано Спалети. Идеята е Манчини да води саудитците на Мондиала през 2026г., а ръководството на федерацията е поставило за цел задължително класиране на Мондиала. Сега Саудитска Арабия не е сред фаворитите за Купата на Азия, но тимът показа, че е способен да прави изненади, след като победи бъдещия световен шампион Аржентина на Мондиала в Катар.

Юрген Клинсман - Южна Корея 

За разлика от Манчини Клинсман така и не се е доказал все още като треньор. Той е един от легендарните немски нападатели, а в кариерата си остави трайна следа в Щутгарт, Интер, Тотнъм, Монако, Байерн Мюнхен. С Германия е световен шампион през 1990 и европейски през 1996г. Два пъти печели Купата на УЕФА и веднъж Бундеслигата. След края на кариерата си поема националния отбор на Германия, с който има трето място на домашния Мондиал през 2006г., но търпя доста критики заради загубения полуфинал от Италия. След това води Байерн Мюнхен, САЩ и Херта, но с баварците не успя да спечели нито един трофей, а единствената му титла като треньор е начело на САЩ, когато тимът спечели Голд къп през 2013-та година. 11 години по-късно той има шанс да спечели още един континетален турнир - Купата на Азия с тима на Южна Корея, който води от миналата година. Със зведи като Ким Мин Джае от Байерн Мюнхен и Хю Мин Сон от Тотнъм, корейците са сред фаворитите за трофея. 

Ектор Купер - Сирия

Един от най-легендарните треньори е начело на Сирия и едва ли ще може да направи големи чудеса с тима. Купер е водил тимовете на Валенсия, Интер, Майорка, Бетис, Парма и други. С Валенсия два пъти изведе отбора до финал в Шампионската лига. Финалист е в друг от континеталните турнири - Купата на африканските нации с Египет. През последните години води изцяло национални отбори и освен Египет и Сирия е водил още Узбекистан и ДР Конго. 

Пауло Бенто - ОАЕ 

Португалецът е играл като футболист за Бенфика и Спортинг Лисабон, а като треньор беше начело на Спортинг, с който спечели два пъти Купата на Португалия. Шампион е на Гърция с тима на Олимпиакос. В периода 2010 - 2014 беше начело на Португалия, но така и не успя да запише големи успехи с отбора, който две години по-късно стана европейски шампион. Води тима на Южна Корея на Мондиала в Катар през 2022-та година. Начело на ОАЕ е от миналата година.

Сречко Катанец - Узбекистан

Словенецът направи име като играч на Динамо Загреб, Партизан, Щутгарт и Сампдория, където се засече с Роберто Манчини. Със Самп е носител на КНК, финалист в Шампионска лига, шампион на Италия. След края на кариерата си основно е треньор на национални отбори и от 2021-ра година е начело на Узбекистан. Водил е още Северна Македония, Словения на два пъти, ОАЕ и Ирак.

Хуан Антонио Пици - Бахрейн

Бившият играч на Валенсия, Барселона и Порто е треньор от 2005г. Бил е начело на Валенсия и националните отбори на Чили, Саудитска Арабия и от миналата година е начело на Бахрейн.