ФИФА обмисля революционна промяна в световния футбол, като смята да разреши създаването на многонационални футболни първенства. Организацията досега твърдо се противопоставяше на подобни идеи, подчертавайки, че всяка страна трябва да провежда свой национален шампионат. Според президента на ФИФА Джани Инфантино обаче създаването на общи първенства между клубове от няколко държави ще генерират по-голям интерес и по-големи приходи, а така ще се помогне на отборите в тях да бъдат по-конкурентни на водещите европейски тимове.

Финансовата мощ на английската Висша лига, германската Бундеслига, испанската Ла Лига, както и френската Лига 1 и италианската Серия А, прави много трудно клубове от останалите национални шампионати да бъдат реални съперници.

Този въпрос трябва да се обсъди. Белгийците и холандците от 20 години имат идеята за създаване на Бенелюкс лига, която досега ние от ФИФА твърдо отхвърляхме, защото спазвахме принципа за еднонационалните първенства. Но една промяна може да помогне. Може би това е единствения начин, може би трябва да помислим за това в Европа, а защо не и в Африка. Мисля, че задължително трябва да разгледаме всички възможности и гледни точки и да видим докъде ще стигнем, заяви Инфантино.

В началото на XXI век имаше планове за създаване на Атлантическа лига с отбори от Холандия, Белгия, Португалия и Шотландия, както и клубове от някои скандинавски страни, но тя беше отхвърлена от УЕФА. През годините също така са издигани предложения за Чехо-словашка лига, за Балканска лига и за Хабсбургска лига на състави от Централна и Източна Европа.

В момента клубове от Северна Ирландия и Република Ирландия обсъждат създаването на обща "Островна лига", а шотландските грандове Рейнджърс и Селтик от години имат желание да се включат в английската Висша лига, припомня sportal.bg.