Броени дни остават до началото на Евро 2024 и TrafficNews ще Ви представи отборите, които се класираха за шампионата.

Група D изглежда доста интересна, защото в нея са отбори като Франция и Нидерландия, а в група са още Австрия и Полша. Определено французите са големият фаворит заедно с Англия за спечелването на шампионата. Тимът игра финал на Евро 2016, спечели световната титла през 2018-та година и игра финал на Мондиала в Катар през 2022-ра година. Французите безспорно имат най-силния отбор и след гафа на последното Европейско, където отпаднаха от Швейцария още на осминафиналите, сега изглежда, че целта е минимум финал. Нидерландия винаги е от симпатичните отбори, но на Европейско не е правила нещо запомнящо се от Евро 2004. Именно 20 години отборът не е достигал до полуфиналите и това е добра възможност отборът да пробие, но изглежда трудно да победи Франция и да спечели групата. Любопитно е, че двата отбора бяха в една група и в квалификациите, където обаче не успя да спре французите за първото място. Австрия и Полша ще се борят за третото място, но определено австрийците са фаворит за него. Тимът има силно поколение и направи отбор, който е постоянен в последните години на европейско. Полша пък стигна да шампионата по възможно най-трудния начин и не вдъхва доверие с представянето си. 

Ето и пълната програма на група D:

16 юни 16:00ч. Полша - Нидерландия Хамбург 

17 юни 22:00ч. Австрия - Франция Дюселдорф 

21 юни 19:00ч. Австрия - Полша Берлин 

21 юни 22:00ч. Нидерландия - Франция Лайпциг 

25 юни 19:00ч. Нидерландия - Австрия Берлин 

25 юни 19:00ч. Франция - Полша Дортмунд 

Франция 

"Петлите" безспорно са най-силния отбор в Европа в последните години. Тимът е неизменно на финал в три от големи футболни форума от четири възможни. Франция беше световен шампион през 2018-та година, финалист на Евро 2016 и Мондиал 2022. Тимът обаче се провали жестоко на миналото Европейско, когато отпадна още на осминафиналите от Швейцария. Действащият тогава световен шампион поведе с 3:1 и подходи много надменно до края на двубоя, а швейцарците съумяха в края на мача да изравнят и след дузпи елиминираха французите, правейки една от най-големите сензации на Европейски първенства. Сега обаче Франция определено има обеца на ухото след този гаф и едва ли ще позволи ново подобно крушение. Общо взето всичко извън финал ще се приеме като гаф във Франция. Тимът заедно с Англия са основните фаворити за спечелването на Евро 2024. Франция очаква и първото си европейско от 24 години насам и само това липсва тимът да затвърди доминацията си в Европа. 

Франция спечели квалификационната си група по категоричен начин с 22 точки и само едно равенство, а хикса дойде срещу Гърция. Французите изпревариха в групата именно Нидерландия, в която се озоваха в една група и за финалите на Евро 2024, "лалетата" останаха втори с 18 точки.

С Дидиеш Дешан Франция напомни за знаменитото поколение 1998-2000 - световна и европейска титла, а любопитно е, че тогава Дешан беше в състава като футболист и дори капитан на този знаменит отбор. Дешан вече донесе световната титла през 2018-та година, класира отбора на финалите на Евро 2016 и Мондиал 2022 и със сигурност ще остане национален селекционер и след Евро 2024. Въпреки това Франция вярва, че Дешан ще донесе и европейската титла и ще се превърне в единственият наставник в света, който е печелил световната и европейската титли като футболист и като треньор. 

Голямата звезда на Франция е Милиан Мбапе, който вече официално е играч на Реал Мадрид от новия сезон. Всички надежди на французите за европейската титла са насочени към него, а той иска да вземе и реванш за Мондиала в Катар, в който вкара хеттрик, но след дузпи аржентинците триумфираха със световната титла. 

Като отбор, който може да направи дори три равностойни тима за голям футболен форум е нормално да отпадат не малко имена. Лукас Ернандес определено няма късмет да участва на голям футболен форум с Франция и отново заради контузия той е аут. Направилият не лош сезон с Астън Вила Муса Диаби отпадна от отбора, но предвид голямата конкуренция в нападение беше нормално неговото отсъствие.

Най-добро класиране: Шампион 1984 и 2000

Състава на Франция на Евро 2024: 

Вратари: Майк Менян (Милан), Алфонс Ареаола (Уест Хем), Брис Самба (Ланс)

Защитници: Жонатан Клос (Олимпик Марсилия), Тео Ернандес (Милан), Ибрахима Конате (Ливърпул), Жул Кунде (Барселона), Ферлан Менди (Реал Мадрид), Бенжамен Павар (Интер), Уилям Салиба (Арсенал), Дайо Упамекано (Байерн Мюнхен)

Халфове: Едуардо Камавинга (Реал Мадрид), Юсуф Фофана (Монако), Антоан Гризман (Атлетико Мадрид), Нголо Канте (Ал Итихад), Адриен Рабио (Ювентус), Орелиен Чуамени (Реал Мадрид), Уорън Заир-Емери (ПСЖ)

Нападатели: Килиан Мбапе (ПСЖ), Брадли Баркола (ПСЖ), Кингсли Коман (Байерн Мюнхен), Усман Дембеле (ПСЖ), Оливие Жиру (Милан), Рандъл Коло Муани (ПСЖ), Маркъс Тюрам (Интер)

Нидерландия 

Лалета винаги са били изключително симпатичен отбор, който се слави с хубав и нападателен футбол. Тимът обаче преживя доста тежки моменти последните години включително и не класиране за големи футболни форуми. На миналото европейско всичко беше предначертано за минимум четвъртфинал, но тимът се сгромоляса жестоко още на осминафиналите срещу Чехия. Мондиалът в Катар обаче вдъхна надежда за нещо повече за нидерландците, които бяха на крачка да измъкнат наглед загубен мач срещу бъдещия световен шампион Аржентина в четвъртфиналите, където губеха с 0:2, но стигнаха до 2:2, но при дузпите не издържаха и отпаднаха. Сега пред Нидерландия не стои нищо друго освен минимум класиране за четвъртфинал, а всичко различно от това ще се счита за провал. Тимът отново има не лош отбор с топ футболисти и ще се надява да счупи каръка, който вече продължава 16 години и отборът от тогава не се е класирал за четвъртфинал на Европейско. 

Нидерландия както споменахме беше в група с Франция и в квалификации и завърши на второто място с 18 точки, а французите спечелиха групата с 22 точки, но и двата тима се класираха директно за шампионата. 

Роналд Куман е достатъчно опитен треньор и един от големите футболисти от близкото минало. Според мнозина обаче именно той може да спъне Нидерландия за нещо повече. Куман като треньор има малко хубави моменти и за втори път ще води лалетата, но при първия престой така и не успя да заведе тима на голям футболен форум, защото получи предложение от Барселона и напусна поста си. След трагичния престой начело на Барса обаче се завърна начело на Нидерландия и сега за първи път ще участва с тима и като национален селекционер на голям футболен форум. Той е европейски шампион с тима през 1988г., но сега европейска титла изглежда невъзможна. 

Върджил ван Дайк е безспорната звезда в състава на Нидерландия. За играча на Ливърпул, който е и капитан на лалетата, това ще е два втори голям футболен форум след Мондиала през 2022-ра и сега Евро 2024. 

Макар и да нямат нито един мач за националния отбор, а само повиквателни Ян Маатсен и Джошуа Зиркзе изненадващо останаха извън състава на Нидерландия. Маатсен направи уникален сезон за финалиста в Шампионската лига Борусия Дортмунд, а Зиркзее беше в основата на това Болоня да се класира за Шампионската лига. От по-опитните в отбора големият отсъстващ е Стивън Бергвист, който беше постоянно в състава в последните години.

Най-добро класиране: Шампион 1988

Вратари: Барт Вертбрюген (Брайтън), Марк Флекен (Брентфорд), Джъстин Байлоу (Фейенорд)

Защитници: Дензъл Дъмфрис (Интер), Жереми Фримпонг (Байер Леверкузен), Матайс де Лихт (Байерн Мюнхен), Стефан де Врай (Интер), Лутшарел Гертруида (Фейенорд), Върджил Ван Дайк (Ливърпул), Мики ван де Вен (Тотнъм), Нейтън Аке (Манчестър Сити), Дейли Блинд (Жирона)

Полузащитници: Френки де Йонг (Барселона), Джой Веерман (ПСВ Айндховен), Тиджани Райндерс (Милан), Йерди Шутен (ПСВ Айндховен), Теун Коопмайнерс (Аталанта), Жоржиньо Вайналдум (Ал Итифак), Райън Гравенберх (Ливърпул)

Нападатели: Шави Симонс (РБ Лайпциг), Дониел Мален (Борусия Дортмунд), Мемфис Депай (Атлетико Мадрид), Вут Вегхорст (Хофенхайм), Брайън Броби (Аякс), Коди Гакпо (Ливърпул), Стивън Бергвайн (Аякс)

Полша 

Поляците изглеждат не лош отбор, но се класираха доста трудно за Евро 2024. Предвид групата, в която се намират няма да е чудно да бъдат изпреварени от Австрия в битката за третото място. Като цяло тимът в последните години имат силно поколение, но максимума, който беше постигнат беше четвъртфинала на Евро 2016. Полша е отбор, който обаче може да опровергае прогнозите и ще видим дали може да направи това на Евро 2024. 

В група с Албания и Чехия поляците завършиха трети и трябваше да минават през баражите от Лигата на нациите. Там лесно беше елиминирана Естония на полуфиналите с 5:1, но срещу Уелс в битката за класиране поляците не отправиха нито един точен изстрел, а уелсците пропуснаха няколко изгодни положения. При дузпите обаче поляците успяха да достигнат до Европейското. 

Михал Пробиерц е начело на Полша от миналата година. Той е в занаята от почти 20 години е бил начело на доста отбори основно полски. Начело е на младежкия национален отбор, а от 2023-та поема и мъжкият национален тим, с който за първи път ще изведе на голям футболен форум. 

Звездата на поляците е Роберт Левандовски, за който това е много вероятно да е последно европейско първенство. Лева в момента играе в Барселона и всички очаквания за добро представяне на поляците е насочено към него. 

Доста изненадващо извън състава остана Мати Кеш, който беше титуляр в Астън Вила, която се класира за Шампионска лига, а освен него ще отсъства и играчът на Ювентус Аркадиуш Милик, който също като Кеш е сред основните футболисти на отбора в последните години. 

В Полша ще има и участие от футболния ни елит, а това ще е халфът на Лудогорец Якуб Пьотровски, който почти сигурно ще е и сред титулярите за поляците, след като в последните мачове е сред основните футболисти на отбора. 

Най-добро класиране: Четвъртфинал Евро 2016 

Вратари: Марчин Булка (Ница), Лукаш Скорупски (Болоня), Войчех Шчесни (Ювентус)

Защитници: Ян Беднарек (Саутхемптън), Бартош Бережински (Емполи), Павел Давидович (Верона), Якуб Кивиор (Арсенал), Тимотеуш Пучаш (Кайзерслаутерн), Бартош Саламон (Лех Познан), Себастиан Валукиевиш (Емполи)

Халфове: Пшемислав Франковски (Ланс), Камил Гросицки (Погон Шчечин), Якуб Модер (Брайтън), Якуб Пьотровски (Лудогорец), Тараш Романшук (Ягелония), Бартош Слиш (Атланта Юнайтед), Дамиан Шимански (АЕК Атина), Себастиан Шимански (Фенербахче), Михал Скорас (Брюж), Каспер Урбански (Болоня), Никола Залевски (Рома), Пьотр Желински (Наполи)

Нападатели: Адам Букша (Анталияспор), Роберт Левандовски (Барселона), Кшищоф Пьотек (Истанбул Башакшехир), Карол Свидерски (Верона)

Австрия

Австрийците нямат много добри спомени на Европейско. Страната не се беше класирала на шампионата до 2008г., когато беше домакин и реално се класира автоматично. След това обаче Австрия беше на Евро 2016, 2020 и сега 2024, което прави рекордните за страната три поредни класирания за Европейско първенство. На миналия шампионат Австрия за първи път мина групите и отпадна в голяма драма с бъдещия европейски шампион Италия на осминафиналите. Страната има страхотно поколение и определено не изглежда, че ще е боксовата круша на група. Австрия изглежда може да се справи с Полша и да стигне до третото място в групата, а то може да дава и класиране за елиминациите зависимост и какви са показателите на други отбори завършили на трето място. 

Австрия направи много силни квалификации и не се даде и фаворита Белгия, като завърши на само една точка зад белгийците. Тимът беше категоричен пред третия отбор Швеция, който остана на цели девет точки от австрийците. 

Доста популярно име е начело на Австрия, а това е ветеранът Ралф Рагник. Той е водил доста отбора в Бундеслигата, беше в основата на проекта РБ Лайпциг, който се разрасна като един от най-добрите отбори в Германия и пример затова как се изграждат футболисти, които впоследствие се продават на топ отборите за страхотни суми. Той беше и начело на Манчестър Юнайтед, но там нещата не му се получиха и от 2022-та година е начело на Австрия. Любопитно е, че въпреки сериозният опит, който има той за първи път води национален отбор и сега за първи път ще изведе тим на Европейско първенство. Рагник беше сред спряганите имена и за нов треньор на Байерн Мюнхен, но гранда от Мюнхен избра Венсан Компани. 

Давид Алаба е голямата звезда на австрийците, но той ще пропусне Европейското заради контузия. Алаба е със скъсани връзки и не успя да се възстанови за Евро 2024. 

В отсъствието на голямата си звезда австрийците ще разчитат на други познати имена като Марсел Забитцер, който игра финал в Шампионска лига с Борусия Дортмунд и Конрад Лаймер, който играе в Байерн Мюнхен. 

Най-добро класиране: Осминафинал Евро 2020

Вратари: Никлас Хедл (Рапид), Хайнц Линднер (Юнион), Патрик Пенц (Брьондби)

Защитници: Флавиус Данилюк (РБ Залцбург), Кевин Дансо (Ланс), Филип Линхарт (Фрайбург), Филип Мвене (Майнц 05), Стефан Пош (Болоня), Леополд Куерфелд (Рапид Виена), Герно Траунер (Фейенорд), Максимилиан Вебер (Борусия Мьонхенгладбах)

Полузащитници: Кристоф Баумгартнер (РБ Лайпциг), Флориан Грилич (Хофенхайм), Марко Грюл (Рапид Виена), Флориан Кайнц (Кьолн), Конрад Лаймер (Байерн Мюнхен), Александър Прас (Щурм Грац), Марсел Забицер (Борусия Дортмунд), Романо Шмид (Вердер Бремен), Матиас Зайдл (Рапид Виена), Николас Зайвалд (РБ Лайпциг), Патрик Вимер (Волфсбург)

Нападатели: Марко Арнаутович (Интер), Максимилиан Ентруп (Хартберг), Михаел Грегорич (Фрайбург), Андреас Вайман (Уест Бромич)

Заб. Евро 2020 се проведе през 2021-ра година, но остана в официалната статистика като Евро 2020!