Всяко дете знае, че Дядо Коледа живее в Лапландия, заобиколен от магически елфи /нещо като Серхио Бускетс в Барселона/. Много по-малко позната обаче е историята за триумфа на Лапландия в Световната купа по футбол.

През 2003 година се формира футболна федерация на безлюдни региони и непризнати нации, които ФИФА не допуска в редиците си. Монако, Окситания /включваща части от Южна Франция, Алпите и Каталуня/ и Лапландия /по-точното наименование е Сапми/ са сред учредителите на въпросната федерация. Впоследствие се присъединяват и други като Княжество Сийланд, Кралството на двете Сицилии и Иракски Кюрдистан.

Първата Световна купа, организирана от федерацията се провежда през 2006 година и в нея трябва да участват осем отбора. Пътят към финалите никак не е лесен. След като й отнемат домакинството, Турската република на Северен Кипър организира свой отцепнически турнир. Така броят на участниците е сведен до 6 – домакинът Окситания, Западна Папуа, Рим, Лапландия, Монако и Южен Камерун. Папуасите обаче не се появяват на Генералната асамблея на федерацията, Рим е ударен от логистични проблеми и участниците остават само 4. В последния момент визови проблеми осуетяват участието и на камерунците и на Мондиал 2006 играят само три отбора.

Лапландия представя тим, пълен с професионални футболисти от норвежката лига и громи противниците си – 7:0 срещу Окситания и 14:0 срещу Монако. По някакъв начин кралството се добира до финала след 3:2 над Окситания. Финалът на 24 ноември на Стад Перук се превръща в истински монолог за лапландците, които посичат Монако с 21:1, а трима от футболистите бележат хеттрик.

Един от тях – Тони Хогли, впоследствие изиграва 23 мача за националния отбор на Норвегия, но Лапландия не успява да дублира титлата си. През 2008 г. и 2009 година остава на трето място, като и в двете издания трофея печели Падания, подпомогната от бившия нападател на Интер Маурицио Ганц.