Вътрешният министър Младен Маринов ще обсъжда сигурността на футболните съдии на среща с ръководството на Българския футболен съюз днес. Освен това ще бъде коментиран и начина, по който се подават сигнали от страна на рефери при заплахи, корупция или опит за натиск над тях. 

Срещата е следваща стъпка от офанзивата на държавата да гарантира честно първенство. Наскорото премиерът Бойко Борисов събра в кабинета си президентите на трите водещи клубове у нас Лудогорец, Левски и ЦСКА, представители на МВР, ръководството на БФС  както и главния прокурор Сотир Цацаров и неговия заместник Иван Гешев.  Причината беше именно обсъждането на едни от най-наболелите проблеми в тези среди, преди началото на новия футболен шампионат.

След срещата стана ясно, че ще бъде открит специален  горещ телефон в МВР, на който футболни съдии да могат да подават сигнали, ако са подложени на натиск.

По този повод президентът на БФС Борислав Михайлов трябва да предостави на вътрешното министерство всички телефони - служебни и лични на арбитрите в България, за да може при нужда те да бъдат поставени под специален надзор.

На срещата миналата седмица Михайлов беше категоричен, че за 14 години нито един рефер не го е потърсил за проблем свързан с натиск над футболните съдии. Той спомена и че никак не е лесно подобно нещо да бъде доказано.

"Присъствахме на срещата, аз като пряко заинтересован, във връзка с държанието на агитките. Нашият фокус ще е върху това да не се допуска купуване на мачове, натиск върху длъжностни съдии и т.н.", коментира след срещата при Борисов вътрешният министър.