Локомотив и Ботев подновяват новия сезон в родния елит с мач помежду си. Двата тима ще играят в първия кръг на стадион “Локомотив” от 18:30ч. днес.

Двубоят ще бъде без гостуващи фенове на Ботев, след като двата тима се споразумяха в дербитата през редовния сезон да няма гостуващи агитки. Причината е, че южната трибуна на стадиона все още не е готова, а бултрасите трябваше да бъдат във временния гостуващ сектор на централната трибуна и това можеше да доведе до сериозни инциденти.

Феновете на Ботев ще гледат двубоя на видеостена на “Колежа”, а преди това ще изпратят футболистите за “Лаута”.

Привържениците на Локомотив организират шествие до стадиона, което ще тръгне от центъра в 14:30ч. 

Мачът ще се играе пред 37 градуса.

За шест път дербито ще се играе в първия кръг, а Ботев е с предимство в мачове на старта с две победи, една победа за Локо и едно равенство и голова разлика 10:6 за “канарчетата”. За първи път обаче дербито в първи кръг ще се играе на “Лаута”.

Ето какво казаха и двамата наставници преди двубоя:

Генчев: Подготвени сме за дербито, феновете ще ни липсватТреньорът на Ботев Станислав Генчев говори преди дербито

Томаш и Илиев: Отборът е подготвен и ще даде всичко от себе си, за да спечели дербитоСтарши треньорът и капитанът на Локо говориха преди дербито

Локомотив си осигури няколко нови попълнения, сред които защитниците Ангел Лясков и Калоян Костов, халфа Кристиян Пешов и офанзивните футболисти Лео Сена, Евандро, който се завърна след наем и Георги Минчев.

Тимът напусна един от основните играчи в последните години Петър Витанов, а вратарят Илко Пиргов сложи край на кариерата си.

В Ботев селекцията закъсня най-вече с привличането на защитниците и тимът си осигури услугите единствено на естонския бранител Йонас Там. Той обаче беше привлечен преди два дни и едва ли ще играе днес. Тимът привлече още вратаря Даниел Кайзер, халфа Янис Карабельов и нападателя Фаустас Станкевичюс. Треньорът Станислав Генчев призна, че иска да привлече още трима играчи.

Основни играчи, които напуснаха Ботев бяха защитниците Па Конате, Виктор Генев и Самуел Супрайен, чийто договори приключиха и не бяха подновени.

За Локомотив няма да играе най-новото попълнение Лео Санса, който не е картотекиран за двубоя. Под въпрос е Алфа Конте, който е с травма.

В Ботев няма проблеми с контузени и наказани и всички са на линия за дербито.

От всички футболисти, които ще участват в дербито днес само двама са се разписвали. Това са капитанът на Локомотив Димитър Илиев с 5 попадения и Бабакар Дион с един гол. От играчите на Ботев няма такъв, който да е вкарвал в сблъсъка. 

Съдия на сблъсъка ще е Драгомир Драганов. 

Вероятни състави: 

Локомотив: Динко Хоркаш, Ангел Лясков, Марти Паскалев, Хорхе Сегура, Матеус Да Силва, Пиер Зебли, Петър Каракашев, Бабакар Дион, Джовани, Димитър Илиев, Георги Минчев

Ботев: Хидайет Ханкич, Николай Минков, Станислав Работов, Роберто Пунцеч, Самуел Акере, Янис Карабельов, Джеймс Етоо, Абдулайе Траоре, Реда Рабей, Красиан Колев, Мартин Секулич