Мачовете на истината за Ботев и Локо започват днес и утре. Канарчетата гостуват на ЦСКА в 20 часа тази вечер в първа среща от плейофите на първата шестица, Локо посреща Дунав утре в 20 часа в мач от втората осмица. Двата тима са на различни полюси в шампионата на Първа лига. Ботев бере плодовете на постоянството и успехите си от последния сезон, отборът е избистрен, сработен и въпреки колебанията – продължава да гледа към челните места на първенството и Купата на България. Треньорът на Локо Бруно Акрапович смени почти цял отбор, но черно-белите загатнаха, че имат добър потенциал и за момента скандалите на Лаута се ограничават само до детско-юношеската школа. Около мъжкия тим поне привидно цари така желаното от доста време затишие и спокойствие.

Въпреки че са в двете различни половини на класирането, и Ботев и Локо имат една голяма цел – класиране за Лига Европа. За жълто-черните възможностите за това са две. Първата е ако успеят да дублират големия си успех от миналия сезон и спечелят отново Купата на България. В полуфинала те играят срещу Славия, в другия сблъсък един срещу друг се изправят Левски и ЦСКА. В момента Ботев е пети, на 3 точки зад Берое и на 8 зад третия Левски. Лудогорец и ЦСКА на практика са недостижими на първите две места и сигурни за евротурнирите. Ако не успеят да вземат Купата, канарчетата трябва да гонят 4-то място /при положение, че трофеят не стане достояние на Славия/ или третото място /ако Купата е за белите, което изглежда най-малко вероятно/, за да се доберат до баража за Лига Европа.

За Локомотив нещата изглеждат по-прости – черно-белите просто трябва да спечелят битката във втората осмица, за да стигнат до баража. Припомняме, че според регламента, по който втора година се провежда българското първенство, първият от втората осмица има право на бараж за Лига Европа срещу последния възможен тим от първата шестица за 4-то вакантно място в европейските клубни турнири. Играе се един мач, като тимът от първата шестица е домакин. Това означава, че е съвсем реална възможността Ботев и Локо да определят 3-ят български участник в Лига Европа. От което следва, че може да има мач в Коматево, който е много повече от дерби. Разбира се на теория съществува възможност и двата пловдивски отбора да играят в Лига Европа. За тази цел Ботев трябва да спечели Купата или да завърши трети и ЦСКА да вземе Купата, а Локо да се пребори за бараж и да го спечели, като в този случай ще гостува на Левски или Берое.