Днес светът на футбола загуби една от най-големите си легенди Франц Бекенбауер, който почина на 78-годишна възраст. 

Бекенбауер е бил треньор и на българин - Емил Костадинов, който играе в Байерн Мюнхен през сезон 1995-1996.

Тогава баварците се намират в криза и не успяват да станат шампиони в Бундеслигата и не печелят турнира за Купата на Германия. Сезонът е започнат от Ото Рехагел, който е уволнен в края на април 1996г. 

Така на поста като временен мениджър се завръща легендата Франц Бекенбауер, който води тима и в периода 1993-1994. 

Байерн обаче успява да спечели и то ценен трофей в края на разочароващия сезон. Именно с Бекенбауер начело и с Емил Костадинов в състава баварците печелят Купата на УЕФА във финала срещу френския Бордо, който пък притежава все още неизвестния тогава Зинедин Зидан.

Тогава финалът се играе в две срещи и в първата в Мюнхен Байерн печели с 2:0 с голове на Томас Хелмер и Мемет Шол.

В реванша във Франция баварците надделяват с 3:1 и печелят трофея. Мемет Шол открива, а българинът Емил Костадинов удвоява, след като засича центриране от корнер с глава. Попадението му напомня изравнителния гол на България срещу Франция за 1:1 при победата ни в Париж с 2:1 през 1993г., която класира националите на Мондиала в САЩ. Всъщност Костадинов се превръща в първия и за момента единствен българин вкарвал гол във финала в евротурнирите. Дутел в 75-та намалява, но Клинсман слага точка на интригата само секунди по-късно. 

Костадинов играе за Байерн Мюнхен само през сезон 1995-1996. Но записва не лоша статистика 35 двубоя, 8 гола и 6 асистенции. 

Бекенбауер напуска поста на временен мениджър и начело на тима от новия сезон застава Джовани Трапатони. 

Другата българска връзка на Бекенбауер с България и дългогодишното му приятелство с футболния ръководител Михаил Касабов. Касабов от дълги години е в БФС, а в момента е и временно изпълняващ длъжността президент на централата до избирането на нов президент.

Отиде си легендата на немския футбол - Франц БекенбауерТой почина на 78-годишна възраст