Легендата на немския футбол Франц Бекенбауер е починал на 78-годишна възраст, съобщават световните медии. 

Бекенбауер е един от най-легендарните футболисти в историята на футбола и един от тримата, които е ставал световен шампион като футболист и като треньор. Само преди дни почина и Марио Загало, който е един от тримата, а другият е настоящият треньор на Франция Дидие Дешан.

Бекенбауер играе като защитник и е абсолютна легенда на Байерн Мюнхен. Той играе в 584 двубоя за тима във всички турнири и вкарва 75 попадения. Играел е още два пъти за американския Ню Йорк Космос, между които се завръща в Германия и играе за Хамбургер.

С тима е носител на КЕШ три пъти, четири пъти шампион в Бундеслигата, четири пъти на Купата, печелил е още КНК и Интернационалната купа по веднъж. 

С Хамбургер е шампион в Бундеслигата веднъж. 

Завършва кариерата си с втори престой в американския Ню Йорк Космос.

Два пъти е носител на Златната топка 1972 и 1976г. Четири пъти е бил избиран за футболист номер 1 на ФРГ.

Бивш немски национал със 103 мача и 14 гола. Световен шампион през 1974г., сребърен медалист от Мондиала през 1966г. и бронзов от 1970г. Европейски шампион през 1972г. и сребърен медалист от европейското през 1976г. 

Водил е националния отбор на Германия - тогава Федерална република Германия и Байерн Мюнхен. Бил е спортен директор на френския гранд Марсилия.

Като треньор е световен шампион с ФРГ през 1990г. 

Шампион на Бундеслигата с Байерн Мюнхен веднъж и на Марсилия на Франция също един път като спортен директор.

Носител на Купата на УЕФА с Байерн Мюнхен през 1996г., когато в състава на тима е българинът Емил Костадинов.