Смъртта на капитана на "Фиорентина" Давиде Астори потресе футболната общественост в цял свят. 31-годишният защитник бе открит мъртъв в хотелската си стая, като предположението е, че е получил инфаркт.

Веднага след вестта за кончината на Астори, в социалните мрежи се появиха послания от футболисти и клубове, които изказват съболезнования към съпругата на защитника - Франческа Фиорети и 2-годишната им дъщеря.

Астори е роден в Бергамо, където играе за местния клуб "Понтизола", а след това се присъединява към "Милан", където така и не взима участие в официална среща. Преотстъпен е в третодивизионния "Пидзигетоне", където вкарва своя първи гол при професионалистите. Година по-късно преминава в "Каляри", с екипа на който прави своя дебют в Серия "А".

След 174 мача в Сардиния, идва времето и за неговата първа повиквателна за националния отбор в двубоя срещу Украйна през 2011 г. В срещата Астори си изкарва червен картон, но оставя добри впечатления с играта си. Тогавашният селекционер на "Скуадра адзура" - Чезаре Прандели, дори го включва в списъка с играчи за Купата на конфедерациите. Именно там Давиде вкарва своето първо и единствено попадение за националния тим.

След като прекарва още един сезон като играч на "Каляри", към него е отправена примамлива оферта от "Спартак" Москва за 12 млн. паунда. Централният защитник обаче отказва, като показва лоялност към тогавашния си клуб.

По това време е наблюдаван и от "Манчестър Юнайтед", като идеята е била той да бъде по-късно "наследник" на Рио Фърдинанд или Неманя Видич по времето на треньора Дейвид Мойс.

През 2014 г. Астори отива под наем в "Рома", а римският гранд впоследствие се готов да плати 4,5 млн. паунда, колкото е клаузата за закупуване. Ден преди да приключи трансферният прозорец, Давиде обаче подписва нов договор с тима от Сардиния.

По-късно "Каляри" приема офертата на "Фиорентина" за защитника и го пуска под наем на "Артемио Франки". "Виолетовите" взимат играча срещу 3,5 млн. паунда. 109 мача с фланелката на тима от Флоренция по-късно, Астори получава капитанската лента.

"Виола" загуби своя лидер, а футболът един голям боец. Той оставя съпруга и двегодишна дъщеря.

Един от най-емоционалните постове в социалните мрежи дойде от вратаря Джанлуиджи Буфон.

"Сбогом, мили Асто. Рядко изразявам чувствата си за някой човек публично, тъй като винаги съм считал, че те не трябва да бъдат използвани от останалите за определени цели. В твоя случай, чувствам, че трябва да направя изключение, тъй като младата ти съпруга и семейството ти много страдат. Правя го най-вече за малката ти дъщеря, която заслужава да знае, че баща й беше много добър човек. Ти беше най-добрият пример за старомодните ценности като алтриузъм, елегантност, внимание и уважение. Тези ценности, които съвременният свят загърби. Ти беше една от най-добрите фигури в спорта, които съм срещал. Почивал в мир! Твой Джиджи", написа стражът.

Франческо Тоти също беше емоционален. "Не мога да повярвам, шокиран и безмълвен съм заради тази трагедия. Аз бях приятел с Давиде Астори и близък със семейството му", написа легендата на "Рома".

"Страхотен играч и още по-добър човек! Водихме много битки заедно в "Каляри", а след това и в "Рома". Не мога да повярвам! Съболезнования за семейството и близките", написа Раджа Наинголан и публикува общи снимки с Астори.