Големият мач дойде. Барселона и Реал Мадрид се изправят един срещу друг на Ноу Камп тази вечер в 21 часа, подновявайки едно от най-великите клубни съперничества в историята на световния футбол. Двата отбора ще се срещнат за пръв път през този сезон, като мачът от Ла Лига трябваше да се играе преди два месеца, но бе отложен заради размириците в каталунската столица. Барса и Реал имат по 35 точки преди 243-я официален мач помежду си във всички турнири. До момента Барселона има 96 победи срещу 95 на Реал.

В мачовете за първенство обаче двата тима имат по 72 победи. Ако Барселона успее да победи тази вечер, ще излезе начело в този показател за пръв път в историята на Ел Класико. В отбелязаните голове Реал все още води с 403:399 попадения. Защитникът на Кралския клуб Серхио Рамос ще излезе в мача за 43-ти път, което е рекорд. След него е Лео Меси, който ще изиграе своето 42-ро Ел Класико и ще се изравни с имена като Шави, Франсиско Хенто и Мануел Санчис. Рамос е бил декориран с картон в 7 от последните си 9 срещи срещу каталунците.

Реал Мадрид няма победа в последните 6 мача с Барса. По-лоша бе само серията през 2011 година – 7 срещи без успех срещу водената от Пеп Гуардиола тогава Барселона. Капитанът на Барса Лео Меси няма гол или асистенция в последните три издания на Ел Класико. Реал обаче трябва да внимава, тъй като тази лоша серия на аржентинеца никога не е продължавала повече от 3 срещи. Ако Белия балет не загуби, треньорът Зинедин Зидан ще се превърне в първият, който няма загуба с тима в 5 поредни гостувания на Ноу Камп.

И двата тима се намират в отлична форма, съдейки по последните им резултати. Реал е в серия от 7 мача без загуба в Ла Лига, докато Барселона е вкарала 4 и повече гола в последните си 4 домакинства ва Ноу Камп.