Атанас Фурнаджиев ще заеме поста на Борислав Михайлов като президент на Българския футболен съюз. Това ще бъде официализирано на Изпълкома на футболната ни централа в петък, съобщава gong.bg. На заседанието се очаква да бъде приета оставката на Борислав Михайлов. Досегашният вицепрезидент Фурнаджиев ще седне на горещия стол и ще оглави БФС.

Фурнаджиев има безспорен авторитет в бизнес средите. Доказал се е като мениджър и успя да превърне една от автомобилните марки в лидер на пазара в България. Фурнаджиев има съществен принос за привличането на много чуждестранни инвестиции в България. Ползва се с добро име и неговата кандидатура е изключително консенсусна.

Наследникът на Борислав Михайлов е събрал международен авторитет в страната и чужбина. Владее перфектно английски и немски език. На заседанието на Изпълкома на БФС в петък няма да се дискутира свикване на извънреден конгрес, на който да бъде избран нов Изпълком и президент на централата. Фурнаджиев няма да е временно на поста на Михайлов, а ще изкара мандата на това управление - до февруари 2022 година.

Уставът на футболната централа гласи: "При подаване на оставка, трайна невъзможност да изпълнява задълженията си или смърт, правомощията на президента се изпълняват от първия вицепрезидент, а при невъзможност или отказ от негова страна – от друг вицепрезидент, избран от ИК, до провеждането на конгрес". Първият вицепрезидент Йордан Лечков е кандидат за кмет на Сливен и няма как да бъде обявен за изпълняващ длъжността президент на БФС.