Футболистите от националния отбор на Англия поставиха ултиматум за предстоящите си две гостувания на Чехия и България от европейските квалификации. Те обявиха, че имат готовност колективно да напуснат терена и да прекратят някой двата мача при прояви на расизъм от страна на чешките или българските фенове.

Селекционерът Гарет Саутгейт е разяснил на играчите, че УЕФА има протокол от три стъпки за действия при прояви на расизъм. Първата се състои в това, че всеки играч, станал обект на обиди на подобна основа, трябва да уведоми своя капитан, който трябва веднага да говори с главния рефер.  След това главният съдия прекъсва мача и говорителят на стадиона предупреждава публиката. Ако няма ефект, при втори инцидент главният рефер отново прекъсва мача и отборите могат да се приберат в съблекалнята за определено време. Публиката отново бива предупредена, че при нови расистки прояви мачът може да бъде спрян.

При третата мярка главният съдия може да реши да прекрати двубоя след консултация с официалните лица и представители на съответните тимове. Решението е изключително в правомощията на главния съдия. Англичаните обаче са решили, че могат да не изчакат всички стъпки по протокола и сами да вземат колективно решение да прекратят мача. Това разкри младата звезда на Челси Тами Ейбрахам.

Ако има проява на расизъм и се отправи предупреждение към публиката, а след това нищо не се промени, трябва да вземем решение като отбор. За мен този протокол само дава извинения на хората. Един път, втори път, трети път - извинения за глупавите хора, коментира Ейбрахам. В петък е гостуването на Трите лъва в Чехия, а в понеделник – в България.