Ботев и Локомотив излизат днес в 114-ия сблъсък между двата отбора на фаза първенство. Двубоят е днес от 17:30ч. на клубната база на Ботев в Коматево.

До момента баланса в мачовете за първенството е изравнен. Двата тима са си разменили по 40 успеха, а равенствата са 33. Головата разлика е 137:133 за Локомотив. 

Срещата е много важна не само, защото е дерби, а защото и двата тима се нуждаят от точки, за да изпълнят целите си. Ботев иска да влезе в топ 6 и да се бори за влизане в евротурнирите, а Локомотив се цели във влизане в шестицата. 

Чисто игрово Ботев и Локомотив влизат доста лошо в дербито. През изминалия уикенд за първенство Локомотив победи с 1:0 Царско село, но разочарова с играта си. Ботев също разочарова с играта си, но успя да вземе точка при гостуването си на Берое в Стара Загора - 1:1. 

През седмицата Локомотив игра и за Купата, където отпадна след 0:2 от ЦСКА в София. 

В класирането Ботев е трети с 36 точки, а Локомотив е осми с 28 точки. 

Вижте още интересни факти преди дербито:

Ботев и Локо с еднакъв брой победи преди Пловдивското дерби в съботаВижте интересни факти преди дербито

В първото дерби за този сезон на Лаута нямаше победител и срещата завърши 1:1. Виктор Генев откри през първото полувреме за Ботев, а през втората част Венсан Марсел успя да изравни. 

В Ботев няма кадрови проблеми и всички са на линия за срещата. За Локомотив аут е Лукас Салинас, който е контузен, а наказан е Йосип Томашевич. 

Съдия на двубоя ще е пловдивчанинът Георги Кабаков, който ще ръководи за шести път дербито. Той свири и последното дерби между двата отбора. 

Ето какво каза за треньорът на Ботев Азрудин Валентич преди двубоя:

Валентич преди дербито: Искаме да дадем всичко от нас, за да зарадваме феноветеТреньорът на Ботев говори преди сблъсъка утре

Ето какво заяви и треньорът на Локомотив Александър Тунчев преди двубоя:

Тунчев: Дербито е непредсказуемоТреньорът на Локомотив преди сблъсъка утре

Вероятни състави: 

Ботев: Хидайет Ханкич, Па Конате, Виктор Генев, Роберто Пунчец, Самуел Супрайен, Джеймс Ето'о, Реда Рабей, Тодор Неделев Емануел Току, Мохамед Брахими, Антоан Бароан

Локомотив: Лукас Рейдър, Александър Василев, Кристиан Гомис, Райън Бидунга, Милош Петрович, Петър Витанов, Бирсент Карагарен, Парвиз Умарбаев, Димитър Илиев, Венсан Марсел, Преслав Боруков