Треньорът на Ботев Азрудин Валентич говори пред официалния сайт на клуба преди Пловдивското дерби срещу Локомотив утре.

- Ботев изигра добър мач срещу Арда, последван от слаб мач срещу Берое. На какво отдавате тази разлика в представянето?

- Последните два мача бяха гостувания и бяха първите от началото на полусезон. Тогава винаги се играе трудно. В мача срещу Арда имахме два периода - един през първото и един през второто полувреме, когато играхме много добре - както искаме, както тренираме и какъвто е нашият стил. И накрая отбелязахме дв гола, но също така в нашия анализ дадохме и 200% шанс за Арда. Не е лесно в началото на сезона, не е лесно на тежък терен. Но съм щастлив, че за втори път печелим навън и взимаме трите точки. Когато дойде мачът срещу Берое и видях невероятния терен си казах "Най-накрая ще можем да играем както искаме." Когато видях колко наши фенове бяха дошли исках просто да стоя и да се наслаждавам. Изиграхме един ужасен мач. Какви са причините? Когато анализирахме открихме три възможни причини. Първата - мачът беше в много ранен час. Не беше като официален мач, футболистите стават в 9 закусват, имаме среща и отиват на стадиона. Такъв не е добре, не е добре и за Берое. Защото е мач без много шансове, много равностойна игра. Втората причина е необичайното топлото време за сезона. Може би телата ни не бяха подготвени за тези температури. Третата е предстоящия мач с Локомотив. Говорили сме за това - когато имаме мач, само той е важен. Щастлив съм, че взехме точка, 4 точки от първите два мача не е зле. Да, можехме да играем по-добре и трябва да играем по- добре.

- Какво е първото Ви впечатление от последните две нови попълнения – Саид Хамулич и Джак Лейн?

- Взехме двама млади офанзивни играчи с различни качества и различен стил на игра. Саид е нападател от холандската школа, типична деветка. Има усет за гол и може да отбележи от всякаква позиция. Може да бележи както с крак, така и с глава мощен нападател е. Джак Лейн е екстремно бърз нападател със завършващ удар с едно докосване. Направиха няколко тренировки с нас и на последната показаха индивидуални качества. Двамата са млади и имат качества и зависи от тях и от нас как ще развием тези качества спрямо нашия стил.

 - Какви са очакванията Ви за дербито с Локомотив?

- Дербито си е дерби. Вече имам опит с един мач срещу Локо преди няколко месеца. Същото е и с много играчи. Този мач е с много емоции. Мач, който може да се повлияе от една грешка. Мач, който всеки очаква като голям празник, но не е лесно, защото играчите и от двата отбора знаят колко е важен този мач. Това, което искам от играчите, е просто да се наслаждават. Да пренесат енергията от трибуните на терена и да играят така, както искаме и тренираме. В този мач винаги всичко е 50-50, независимо кой къде е в класирането. Една индивидуална грешка или качество може доже да реши мача. Просто искам да видя отбора си да се наслаждава.

 - Как ще подходи отборът на Ботев – агресивно от първата минута или ще има тактически дуел?

Знаете, че нашият стил е да се опитваме да играем преса на дълги интервали. Но когато попаднем в ниска защита, трябва да поддържаме агресивност. Но в този случай агресия чрез грешките им, а не чрез много свободни удари. Защото Локомотив е добър отбор в много аспекти, имат двама добри нападатели. Имат и уинг-бек с капацитет да направи много добри подавания. Но не само за този мач, ние подготвяме нашите футболисти физически. Да играят агресивна защита и високоинтензивна игра. Нашият шанс е да играем така срещу Локо, те имат повече възможности, ако играта е бавна. Очаквам агресивна игра, но без глупости и картони. Трябва играчи да знаят, че сме тук за да представим клуба си и феновете.

 - Това е второто Ви градско дерби. Каква беше емоцията във Вас при първия сблъсък с Локомотив?

- Както съм казал, познавам дербитата, играл съм много градски дербита с моя клуб и в моя град. Най-хубавото е, когато видиш феновете преди мача. Това е най-доброто чувство, когато играеш дерби. Когато играех в дерби си мислех за феновете. Искам да направя щастливи семейството си и клуба - горди.

 - Ботев получи страхотна подкрепа от феновете срещу Арда и Берое. Какво бихте им казали преди мача с Локомотив?

- Вече повече от година гледам видеа или слушам истории за нашите фенове. Когато видях нашите фенове срещу Арда и особено срещу Берое, съм толкова горд. Много съм горд и моята мечта е да продължим да бъдем едно цяло. Клуб, организация, мъжки отбор, фенове. В това е нашата сила, защото аз уча моите играчи да дадат всичко за Ботев. Трябва да жертваш много неща в личния си живот, за да дадеш всичко на Ботев. И виждам, че нашите фенове Само Ботев е истинско, те дават пари, за да пътуват и да ни подкрепят, което не е евтино, особено тук. Това е, което обичам във футбола - атмосферата и това чувство. И сега зависи всичко от моя екип и отбор да дадем нещо насреща. Нашите фенове очакват да видят как Ботев дава всичко с отношение и енергия. Понякога може да играеш зле, не става въпрос за това, става дума за отношение . Искам винаги нашите фенове да ни подкрепят, не само в дербито. Защото и аз и играчите се чувстваме много по-добре. Има върхове и падения, както и в живота така е в спорта. Нашите фенове ни подкрепят и в тежките моменти. Ако продължим да работим така и да се подкрепяме взаимно ние феновете и клуба можем да върнем Ботев на мястото, което заслужава - на върха в класирането.