Днес е денят, в който футболен клуб Ботев Пловдив става на 108 години!

На 11 март 1912 година група от 22 ботевисти провеждат събрание в сградата на Френския колеж „Свети Августин“, на което решават да учредят футболен клуб, който да ги обедини в общо дружество.

Имената на основателите са следните: Стоян Иванов Пухтев, Петър Делев, Теньо Русев, Ненко Георгиев Пенелов, Димо Сидеров, Асен Мерджанов, Никола Алваджиев, Стефан Йовчев, Георги Каранешев, Атанас Минчев, Бойчо Стоянов, Христо Димитров, Борис Сотиров, Борис Бакърджиев, Иван Петков, Слав Славов, Богомил Икономов, Пейчо Попов, Николай Николов, Ради Мурджев, Георги Панев и Георги Радев.

Името на клуба „Христо Ботьов – футболно дружество“ предлага Теньо Русев, а гореизброените учредители предлагат и утвърждават следния първи Управителен съвет: председател – Стоян Пухтев, подпредседател – Ненко Пенелов, секретар – касиер – Петър Делев и домакин – Теньо Русев. Така на 11 март 1912 година се поставя началото на новото летоброене за Ботев Пловдив, като самостоятелен футболен клуб.

ПФК Ботев поздравява с празника всички бивши и настоящи ръководители, треньори, футболисти и привърженици на Клуба, с пожелания да бъдат здрави, горди и щастливи Ботевисти!, пише сайтът на канарчетата.

По повод празника на клуба с официално изявление излязоха и феновете на жълто-черните. Ето какво се казва в него:

108 години-Красота!

108 години-Вяра!

108 години-Борба!

108 години страст, която не познава граници!

108 години величие и достойнство!

108 години радост и сълзи, облечени в жълто-черна любов!

Или просто:
108 години Ботев Пловдив!

Клуб на привържениците на Ботев Пловдив честити на всички Пловдивчани рождения ден на най-стария футболен клуб в България! 108 години са повод за гордост, но и задължават. Задължават да продължим да браним традициите и добродетелите, завещани ни от нашите деди.

Пожелаваме си да имаме все повече поводи за радости с любимия жълто-черен клуб, които да споделяме в нашия дом - стадион "Христо Ботев"

Честит рожден ден, Мой Ботев!!!

От днес в клубния фен магазин можете да намерите фланелки и суичъри, посветени на 108-годишнината от основаването на Ботев Пловдив. На артикулите е изобразен първият марш/химн на Ботев Пловдив, който е бил официален за клуба в периода от месец юли 1925 година до месец септември 1944 година. Композитор на химна е Любомир Пипков, а автор на текста Симеон Тодоров.

Фланелката е на цена 18 лева, а суичърът е на стойност 38 лева. И двата артикула са налични в магазина на "Футболен комплекс Ботев 1912".