Новият старши треньор на Ботев – черногорецът Жеко Петрович, изрази огромно задоволство от новото си назначение по време на официалното си представяне преди минути. Той каза, че не идва за пари, а е бил убеден от клубните шефове Иван Йотков и Адалберт Зафиров.

Благодаря на двамата, дойдох заради тях, а не заради пари. Всъщност двамата ме „подкупиха“ с отношение и сърцето ми избра да дойда тук. Работил съм в Англия, Холандия, Германия, Португалия. Жена ми ме попита как са тук нещата, аз и отвърнах: Толкова съм щастлив, че все едно съм подписал договор за 10 милиона. Щастлив съм, че се завърнах у дома – на Балканите. Надявам се, че ще играем добре. Допадна ми и това, че не ми бяха поставени грандомански цели. Аз знам, че този клуб трябва да бъде сред първите 4, 5 или 6, зависи от шанса и късмета, от контузиите. Знам, че трябва да играем нападателно, да създаваме позитивна атмосфера, хората да искат да гледат отбора ни и да се радват на футбола, който показваме. При това положение съм сигурен, че резултатите ще дойдат – дали още на първата или на втората година, коментира Желко.

Аз съм балкански човек и холандски треньор и футболната ми философия се основава на тези мои качества, продължи Петрович. Гледах последните 4-5 мача на Ботев, включително и финала за Купата. Респект към работата на предишния треньор Николай Киров, каза още черногорецът. Ще ни трябват седмица-две всички в щаба ни да свикнат с мен. Тук са двама млади и перспективни играчи от Холандия. Филип ван Арнхем е по-опитен, бил е капитан в Тренчин, Родни Клустер имаше проблеми с контузии, но има страхотен характер и е отличен вариант за Ботев, поясни треньорът. Искам да задържим всички играчи, включително Неделев и Кристиян Димитров. Аз ценя колектива, допълни той.

Търсихме човек, който да ни помогне в цялостната организация на клуба. Водихме дълги разговори и се радвам, че стигнахме до споразумение. Надявам се огромният опит на Желко Петрович да бъде от полза на клуба, заяви финансовият директор на клуба Иван Йотков. Имахме три варианта за старши треньор и Желко е един от трите.  Дори да съм бил трета опция, съм щастлив. Нормално е един отбор да преговаря с няколко човека за този пост, вметна новият старши треньор на Ботев, който каза че познава много български футболисти и треньори. България е дала страхотни играчи на световния футбол, каза Петрович. Като треньор най-много приличам на Дик Адвокаат, каза още специалистът, работил с легенди като Мартин Йол, Рууд Гулит, Аврам Грант, Гус Хидинк и Дик Адвокаат.

В края на представянето спортният директор Адалберт Зафиров връчи на Петрович подарък в торбичка. Ааа, ракия, зарадва се треньорът, но така и не стана ясно какво има в торбичката.