Ботев се раздели с шестима играчи до този момент. 

Отборът се раздели с цели трима основни играчи в защитата. Договорите на Виктор Генев, Самуел Супрайен и Па Конате приключиха и не бяха подновени. Тримата бяха титуляри в защитата в последните два сезона. 

Генев, който беше с най-дълъг стаж от всички отбора и стана капитан след напускането на Тодор Неделев си намери отбор и ще играе в Славия през новия сезон. 

Па Конате пък е много вероятно да се върне в Швеция и да заиграе за първия отбор на Златан Ибрахимович - Мьолде. 

За Супрайен, който има мачове в Серия А и Лига 1 все още няма яснота къде ще продължи кариерата си. 

Ботев се раздел и с вратаря Георги Аргилашки, след като и неговият договор приключи и не беше подновен. 

Реално от петимата с изтичащи договори беше подновен само договора на титулярния вратар Хидайет Ханкич.

В Академик Свищов ще играят двама юноши на Ботев Станислав Петков и Никола Нейчев. Двамата нямаха професионални договори с клуба и напускат "канарчетата". Петков и Нейчев играеха в дубъла на тима през изминалия сезон. Изборът и на двамата не е изненадващ, защото в Академик треньор е бившият помощник-треньор на Ботев Радостин Александров.

В началото на подготовката от Ботев обявиха, че стартират с 35 играчи, но половината от тях все още не са пристигнали. Много е вероятно част от тях въобще и да не започнат подготовка с отбора и да бъдат продадени или дадени под наем. 

Неясна остава съдбата най-вече на завърналите се след наем Елвис Ману, Мохамед Брахими и Реда Рабей.

Ботев замина за подготвителен лагер в Банско с група от 18 играчи, но ще има няколко футболисти, които ще се присъединят към отбора директно в Банско. С по-дълга почивка заради участие на Световното до 20 години са Точукву Ннади и Уме Емануел. 

На този етап в отбора няма нови попълнения.

Ботев замина за Банско с група от 18 футболистиТимът ще бъде на лагер до 28 юни