В дните до Коледните празници и Нова година ще ви представим 10-те най-добри спортисти на Пловдив за 2018-та, които бяха избрани на традиционния Бал на спортиста на 11 декември. Първи в списъка, естествено е Спортист номер 1 за годината – каратистът Валери Димитров.

18 европейски титли, от които – 4 в абсолютна категория, 3 световни титли в категорията, 3-о и 4-то място на световни първенства в абсолютна категория. Такава е пребогатата кариера на пловдивския каратист Валери Димитров в цифри. Цифри, които наистина са внушителни. Преди броени дни Валери за втори път бе избран за Спортист номер 1 на Пловдив за годината след 2013-та. Напълно заслужено, след двете му европейски титли през 2018-та. Майсторството и класата на Валери са неоспорими и признати в цял свят. А наред с тях, пословичната му скромност, безрезервната му отдаденост на спорта и кавалерското му поведение на татамито и извън него, го правят един от най-обичаните и уважавани спортисти в града.

Роденият през 1981 година Валери започва да се занимава с карате на 14 годишна възраст. Запалил се от филмите, искал баща му да го запише и по-рано, но той пък настоявал Валери сам да порасне достатъчно, за да си ходи сам до залата за тренировки. От началото досега неизменно се готви и се състезава за АСКК Тракия при шихан Георги Попов. Два пъти преживява неприятни травми – скъсани връзки в коляното, но се завръща още по-силен.

Вече 9 години Валери е женен за Гергана Атанасова, която също бе състезателка по карате, но прекратява кариерата си, за да се посвети на семейството. Двамата имат две дъщери – на 8 и на 5 години - Василена и Цветияна. Вече и двете са в залата – сами пожелали да следват пътя на таткото. В женско царство съм, но се чувствам отлично, разбираме се прекрасно. След раждането на децата приоритетите се промениха, но винаги съм гледал професионално на нещата, пък и трите, както и родителите, ми много ме разбират и ме подкрепят. Дори стимулът е още по-голям, споделя Валери. Гледането на децата не ми е пречило на подготовката. Тренировките ми са сутрин и вечер и през деня съм със семейството ми. Съпругата ми много ми помага, най-вече по отношение на хранителния режим и възстановяването, допълва той и признава, че много не го бива кухнята, но е майстор на скарата.

В абсолютната категория е по-трудно. Може да срещнеш противници, които са по-леки, но по-бързи. По-тежките пък удрят по-силно и тежко. В категорията сме с едни и същи габарити и общо взето знаеш какво да очакваш, разяснява Валери особеностите си своя спорт. Не крие, че с повечето противници на международната сцена е в приятелски отношения. Няма удари под кръста, между нас цари уважение и респект. Е, срещат се и номера от футбола, като например леки симулации, допълва той. Валери редовно ходи по съвместни лагери и семинари и така още повече опознава съперниците си. Води и тренировки на деца, на които предава огромния си опит.

Ще играя докато усещам подкрепата на хората около мен. Замислял съм се кога ще спра, но засега се чувствам добре и нямам намерение да се отказвам, казва каратистът. Не крие, че вече печели битките предимно с опита си и че преди по-бързо е приключвал срещите си в своя полза. Сега мачовете ми са по-дълги, но именно тук на преден план излиза рутината, пояснява той. Тренировките са тежки, но приятни, и ми доставят удоволствие. Много спортисти казват как се лишават от различни неща, но не съм съгласен с това. Не може нещо, което обичаш, да те кара да се лишаваш от нещо друго, завършва той.