Международната асоциация на аматьорския бокс скандално отне акредитацията на треньора на женския ни национален отбор Петър Лесов. Причината са обвиненията в корупция, които легендата отправи към съдиите след мача на Станимира Петрова от 1/8-финалите на световното първенство в Делхи. Така на практика АИБА му забрани достъпа до ъгъла на ринга в залата и той ще може да наблюдава останалите срещи само като зрител.

Реакцията на Лесов бе провокирана от съдийското решение - 3:2 (29:28, 28:29, 29:28, 28:29, 29:28) в полза на представителката на домакините Соня Чахал. Лесов е бил много ядосан от решението на реферите и е хвърлил бутилка в близост до ринга след обявяването на крайния резултат. Съдиите са корумпирани. Резултатът не е справедлив, каза Петрова пред репортерите след мача, цитирана от The Hindu.

Международната федерация по бокс (AIBA) реши да отнеме акредитацията и следователно правото да стои в ъгъла на ринга на треньора от делегацията на България Петър Лесов, се казва в официалното съобщение на AIBA, цитирано от sportal.bg. По никакъв начин и при никакви обстоятелства няма да толерираме подобно поведение, което е срещу ценностите и етичния кодекс на федерацията, особено когато става въпрос за треньор, допълват от федерацията. От организацията заявиха още, че инцидентът ще бъде разгледан от дисциплинарната комисия на AIBA, която ще реши какви санкции да наложи на олимпийския шампион от Москва 1980.

Съдийството е един от най-сериозните проблеми в аматьорския бокс. Заради скандалните решения на реферите по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро спортът е заплашен с изключване от олимпийската програма.

Междувременно Стойка Петрова си осигури медал на второ поредно Световно първенство по бокс за жени, след като се класира за полуфиналите в категория до 54 килограма на шампионата в Делхи (Индия). Световната вицешампионка от Астана 2016 Петрова победи представителката на домакините Маниша Маун с 4:1 съдийски гласа (30:27, 29:28, 29:28, 27:30, 30:27), с което си гарантира най-малко бронзово отличие. За място на финала еврошампионката от Букурещ 2014 ще се изправи на 22 ноември срещу монголката Нандинцецег Мягмардулам.