Художникът Георги Иванов (Жорж Трак) е завършил Университет за Национално и Световно стопанство, МИО - гр.София и Художествената академия през 1990 г. в класа на проф. Светлин Русев. От 1993 г. е член на световната асоциация на музеистите в Равена, която прави своите сбирки на всеки две години в различни страни на света и участва в нейните изложби с мозайки, релефи и скулптори. Основава Културен център "Тракарт" в подлез Археологически гр. Пловдив, там експонира, поддържа и съхранява античната мозайка "Ирени". Емблематично място, обединяващо античност и съвремие. Общественик, работещ на широк фронт от възстановяването и изписването на рухналата църква "Св. Иван Рилски" в свищовското село Алеково (последната сграда, в която е работил Кольо Фичето), до изграждането на Водната спирала на Централния площад в Пловдив, поставена в деня и по случай приемането на България в Европейския съюз. В момента е кандидат за общински съветник в листата на Коалиция „Кауза Пловдив“ , № 6 в интегралната бюлетина.

- Защо избрахте този псевдоним, с който сте известен?

- Жорж Трак е псевдоним, с който подписах първите си картини, когато завърших Националната Художествена академия в София през 1990 г. Търсейки нашите корени в миналото открих, че фундамента на нашата култура е Тракия. Богатството на тракийската култура няма еквивалент в световната, но до 1990 година тя бе публично известна само с футболния ни отбор. Страната ни бе заета да изгражда „световния интернационал” и националните интереси стояха на заден план. Що се отнася до собственото ми име Георги Иванов - то също е много популярно. Просто при всяко запознанство, хората ме свързваха с българския космонавт. Сега, след 25 години всички познати ме споменават като Жорж Трак. Трак идва от „Тракия”и се радвам, че все повече хора разбират какво светилище е тя. На тракийската култура съм посветил името на фирмата ми „Тракарт”- тракийско изкуство, културния център и създадената от мен фондация в обществена полза.

- Защо приехте да влезете в листата на коалиция „Кауза Пловдив”?

- За мен Пловдив е кауза. Предстои ни през 2019 г. Пловдив да бъде европейска столица на културата, това е изключителен шанс Пловдив да надгради всички свои културни структури и трябват много усилия за това. Културата, изкуството и културното наследство изискват специфично отношение, познаване и развитие - съответстващо на съвремието ни. От доста години познавам лидера на коалицията - Георги Титюков. Той е много добър кмет, професионален администратор и политик с бъдеще, който откликва на гражданските проблеми. Лично заради него приех да бъда включен в листата. Считам, че много млади хора, които са в коалицията ще превърнат Пловдив в своя Кауза и ще допринесат града ни да е не само „най-старият жив европейски град”, но той да се превърне и в най-удивителния град за пребиваване, култура, бизнес и туризъм.

- С какво смятате, че ще допринесете за работата на общински съвет Пловдив, ако бъдете избран за общински съветник?

- В следващият мандат за първи път фокусът на вниманието за дълъг период от време ще е върху културата, поради фактът, че Пловдив е избран за европейска столица на културата 2019г. При цялото ми уважение към бившите общински съветници, можем да видим, че там липсват професионалисти, които да са визионери в областта на културата. Проектът 2019 изисква новаторство и размах. Смятам, че с 25-годишният ми опит в тази сфера и големият брой обществено необходими проекти, които съм реализирал бих спомогнал за необходимата културна политика.

- Като заговорихме за политика, какво най-общо ви мотивира да влезете в нея?

- Моето мото е: ”За политика в културата, която да води до култура в политиката”.

- Работите с хора в неравностойно положение. Откога?

- През 1999 г. регистрирах фондация "Тракарт" в обществена полза, която се ориентира към работа с хора от тази социална група. Оттогава сме реализирали множество проекти с различни групи от хора в неравностойно положение, хора, имащи нужда от помощ, която ние им оказваме чрез предлаганата от нас арттерапия. Арттерапията не е нещо ново, но много от тези хора не са имали никаква възможност да се възползват от нея. Всъщност става дума за занимания с различни видове изкуство, но както често се случва тези занимания придобиват смисъла и на психотерапевтични средства по отношение на практикуващите ги млади хора. Според мен, арт-терапията дава възможност на хора с увреждания, които имат влечение към изкуството, да удовлетворяват определени свои потребности, като придобиват все повече нови знания, умения и възможности за самонаемане.

- С какво най-много се гордеете дотук в житейския си път?

- Това, с което се гордея е видимо за всички. Това са културен център” Тракарт”- възстановяването , опазването и експонирането на безценно културно наследство, големият брой мои скулптури, мозайки, свързани с публичното пространство. Това са скулптурата „Спиралата” на площад Централен, скулптурата „Свидетелят” пред Община Пловдив, бронзовата чешма до стълбите на Каменица, както и други на много места из страната и чужбина. Изграждането на 12 професионални ателиета и включването им в европейски арт-резиденски програми, целящи развитие на съвременното изкуство, дали възможност в тях да се осъществят много социални проекти.

- Какви цели си поставяте занапред?

- Да продължа да работя за нашия град, за културата в него и за подобряване качеството на живот на всички пловдивчани, защото какво друго остава след нас? Ако не красотата, създадена от нас!

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg