“Има едно важно условие в подхода и развитието на Пловдив, с което всеки кмет на града ни трябва задължително да се съобразява. Всяко подобрение, реконструкция или проект трябва задължително да запазват и развиват уникалното историческо, археологическо и културно наследство на Пловдив”, това заяви за медиите Здравко Димитров след организирана от Конрад Аденауер и АБГР кръгла маса на тема “Интелигентният град: икономически, екологични и социални измерения”.

По време на кръглата маса Димитров благодари за поканата на фондация Конрад Аденауер и АБГР, взе участие в дискусията и още в началото заяви, че няма намерение да говори като кандидат за кмет, защото подкрепата на фондация Аденауер и дискусиите за развитието на града са важни за всички в Пловдив, а не за отделен кандидат за кмет.

След дискусията кандидатът за кмет от местната коалиция “Здравко Димитров – Да решаваме заедно”, в която участва Реформаторският блок, каза че концепцията интелигентен град изключва подхода на настоящия кмет и екипа му, при който пловдивчани са изолирани от процеса обсъждане и на взимане на решения.

“Умното управление означава кметът и заместниците му да питат хората, да искат одобрение за всичко, което смятат да правят. За съжаление пловдивчани са превърнати в зрители, от които се очаква да се нагласят към управленските маниери на кмета и екипа му. Не е правилно цял град от почти 400 хиляди души да се адаптира към стила на работа общинското ръководство. Пловдив има нужда от нов кмет и нов управленски екип, които да обединят пловдивчани, вместо да разделят хората”, заяви Димитров.

Той допълни, че посланието на пловдивчани към кандидатите за кметове и съветници е, че искат Пловдив да има нов адекватен кмет и нов силен екип, които да не разделят хората на “наши” и “ваши”, а да създават равни възможности за всички.

“Трябва да кажем на пловдивчани какво да очакват. Това, което виждам е, че новият екип на Пловдив, ще има подкрепа на стабилна коалиция в Общинския съвет. Формацията, която е получила най-сериозна подкрепа от пловдивчани трябва да предложи председател на Общинския съвет, да излъчи заместник-кметове и да участва в управлението на града. Готов съм да работя като кмет с мнозинство, което ще продължи да развива Пловдив в партньорство с правителството. Разликата между сегашното и новото управление на Пловдив ще е, че новото ще обединява вместо да разделя, ще говори с пловдивчани и ще им дава право да решават, право, което в момента им е отнето”, обясни Димитров.

“Има две големи заплахи за Пловдив, които казвам ясно, за да ги избегнем. Едната е да запазим статукво, при което бъдещето на града ни ще остане заложник на кадрови и персонални грешки, а другата е в Пловдив да се промъкне “модела Орешарски” и вотът на хората да бъде подменен. На тези две опасности ние противопоставяме модела “Да решаваме заедно”, в който вотът на пловдивчани ще бъде честно и коректно представен в управлението на Пловдив”, каза още Здравко Димитров.

TrafficNews.bg