Пиша това открито писмо, защото през изминалите дни се показа нещо грозно, което виждам отдавна, но все се надявах да е само инцидент. Казаха ни, че има два различни града, два различни вида Пловдив. Единият е на сегашният кмет и на заместниците му, и се вижда от кабинетите им. Те гледат “копчетата”, шадравана и градинката пред общината и си казват “Доволни сме от постигнатото”. Другият е на хората, който работят.

Двата града са разделени. През изминалата седмица, този, които се вижда от прозорците на общината се скъсаха да си го хвалят. Другият, истинският Пловдив, го наругаха и казаха, че миришел на нафталин. Отиващият си кмет и заместниците си измислиха “наши” и “ваши” пловдивчани. Позволиха хора наети от общината да работят по културни инициативи да възхвалят кмета и да обиждат гражданите. Допуснаха да слагат етикети на пловдивчани, да ни казват какви били хората в културните ни среди. Накрая стигнаха до оценката “Пловдивчани лоши – Тотев добър”.

Изборна кампания е. Изразявам виждания на мнозинството пловдивчани, но не на всички. Знам също какъв е залогът пред досегашните общински управници. Ако загубят постовете, ще им се наложи да си намерят работа като останалите пловдивчани. През изминалите години съм подминавал и прощавал много неща. Ако сме вярващи, трябва да прощаваме и да сме смирени. Трябва да се отнасяме с разбиране към околните и да правим добро.

Нямам намерение обаче да подминавам това, че от общината разделят пловдивчани на “наши” и “ваши”, на “добри” и “лоши”. Няма да търпя и съм убеден, че мнозинството пловдивчани, ме подкрепят в това, хора, които харчат парите от нашите данъци да ни обиждат в полза на чиновниците в общината. Като Вас, знам какво е работа, какво е тежък труд и в спорта и на работното място. Като вас и благодарение на мнозина от вас съм постигал всичко бавно и с много труд. Играл съм в силни отбори, в които, с много труд сме взимали решения заедно и сме печелили заедно. Получавал съм подкрепа и съм давал подкрепа. Затова казвам ясно “Никой да не разделя пловдивчани”!

Кметът трябва да обединява хората около цели общи, не да ни дели. Ако не му харесват художниците, писателите, актьорите и всички, които от десетилетия създават уникалната пловдивска култура, да върви другаде, да си намери друга работа. Светът е широк. Ако смята да си внасят хора от другаде, да си отглежда удобни граждани, тази няма да я бъде! Никой не може да подмени пловдивчани.

Ние може да не знам всичко. Каквото не знаем, ще го научим. Може да не правим някои неща достатъчно добре. Ще се научим, ще си подобрим уменията. Можем да търпим известно време в името на това Пловдив да се развива. Само едно обаче няма да го бъде - няма да търпим никой да обижда пловдивчани! Няма да търпим никой да дели града на “наши” и “ваши”. Който е тръгнал да го прави, добро да не чака.

С уважение към пловдивчани,

Здравко Димитров