Задължително носене на бодикамери при изпълнение на охранителни дейности от полицаите предвиждат промени в Закона за МВР, внесен от народни представители на “Продължаваме Промяната - Демократична България”. Законопроектът предвижда и задължителното да бъдат оборудвани с видеокамери за мобилно видеонаблюдение автомобилите на МВР и Националната служба за
охрана (НСО).

Според предлаганите промени при осъществяване на дейностите по опазване на обществения ред и осигуряване безопасността на движението по пътищата полицейските органи трябва да носят персонални видеокамери, по ред определен с инструкция на министъра на вътрешните работи.

Снетите динамични изображения – видеозаписи и аудиозаписи, ще представляват доказателства за отразените в тях обстоятелства за извършените дейности, лицата, за които се предприемат действия по принуда, датата, часа и мястото на осъществяване на съответната дейност, и на участниците в производството.

Според вносителите предлаганите изменения в Закона за МВР са наложителни заради зачестилите случаи на обвинения в полицейско насилие, превишаване на полицейските правомощия и злоупотреба с власт. “Тези обвинения и липсата на убедителни доказателства за съпричастието на полицейските служители при извършване на неправомерни действия или тяхното оневиняване пораждат в обществото усещане за безнаказаност, полицейски произвол и затвърждават впечатлението, че силовите методи и заплашителното поведение на полицаите са техен стил и метод на работа”, аргументират предложенията си вносителите.

Те припомнят, че в последните месеци на 2023 г. във фокуса на общественото внимание се концентрираха случаите на упражнено насилие по време на протест срещу ръководството на БФС, на починал мъж в Стара Загора при твърдяно полицейско насилие, на твърдяно неправомерно задържане на мъж в гр. София при спорни обстоятелства. “Регламентирането на носене на
персонални видеокамери при осъществяване на охранителни дейности ще има редица благоприятни последици в регулирането на отношенията между правоохранителни служители и гражданите”, се казва в мотивите.

Предложеният законопроект за изменение и допълнение предвижда моторните превозни средства, които ползват специален режим на движение, да се оборудват с устройство за мобилно видеонаблюдение, включително автомобилите на НСО. ”Това ще допринесе за повишаване на контрола върху моторните превозни средства със специален режим на движение, както и на спазване на правилата за движение от всички участници в движението”, се казва в мотивите на вносителите.