Юристът  Петър Илиев най-вероятно ще е кандидатът за премиер на „Има такъв народ”, твърдят различни издания, позоваващи се на източници в парламента. Очаква се днес в 17:00 часа той да отиде при президента Румен Радев, за да получи мандата за съставянето на правителството.

Макар името му да циркулира в общественото пространство, засега от „Има такъв народ” не потвърждават или отричат информацията. Оттам заявиха, че името на кандидат-премиера ще стане ясно, когато той отиде в президентството.

Петър Илиев бе кандидат за правосъден министър в първия проектокабинет на партията с кандидат за премиер Николай Василев.

При представянето му от Слави Трифонов стана ясно, че Илиев е на 43 години.  Говори четири езика, като е завършил  Софийски университет "Св. Климент Охридски" с пълно отличие. Специализирал е "Английско търговско право" и "Право на ЕС" в Бъкингамския университет във Великобритания. Специализирал е и "Американско право" в Ню Йорк, САЩ. Преподавател по "Конституционно право" в СУ. Доктор по право и автор на редица публикации на юридическа тема. Лауреат на отличието Адвокат на годината.

Петър Илиев е главен асистент в Юридическия факултет на Софийския Университет "Св. Климент Охридски". Преподавател е също по "Организация на правозащитните институции" и "Правата на човека в юриспруденцията на българските съдилища".

Има и специализации по "Правораздаване", "Публична администрация" и "Международно право и международни отношения". Той е основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество "Илиев и партньoри". Почетен консул на Барбадос и ръководи консулството на Барбадос в България.