Националното съвещание на ДСБ е дало мандат на председателя Атанас Атанасов да води разговори за предизборна коалиция във формат "Демократична България" - "Продължаваме промяната". Това обяви зам.-председателят на ДСБ Йордан Иванов в ефира на БНТ.

"По-добре късно, отколкото никога", отговори Иванов на въпроса защо формациите не са се обединили по-рано. По думите му българските граждани очакват влизане в Шенген и еврозоната, както и съдебна реформа и повишаване на благосъстоянието им.

"Това е обединение именно на тези добри сили, за да може да се разреши политическата криза в държавата и добрите хора, тези които искат реформа, да вървим напред".

ДБ в рамките на една такава коалиция ще бъде позиционирана вдясно, като гарант за 3% дефицит, за пропазарна сила и облекчения за бизнеса, заяви Иванов.

"Един широк фронт на европейски сили би гарантирал излизане от политическата криза в държавата".

Според него ГЕРБ са напът да саботират влизането в еврозоната, саботирайки заседанията на икономическата комисия в парламента, където се обсъждат промени в Кодекса по застраховането. Коментира и износа на оръжие за Украйна

"Демократична България" имаше ясна позиция в стария кабинет. Щеше да е по-добре да бяхме изпратили оръжие от името на българската държава. Държавата трябваше да подпомогне Украйна още миналата година. Какво са правили частно-правни субекти, е коренно различен разговор".