Кандидатът за кмет на Пловдив Дани Каназирева говори за ликвидирането на тежките бюрократични режими и дългосрочно предвидима данъчна политика. Тя отговаря и на други въпроси, които вълнуват пловдивчани. Ето какво казва тя:

- Какви са условията за привличане на инвестиции в Пловдив?

Въпреки многото реклама, нашият град не е сред първенците по привличане на инвестиции. Статистиката отрежда на Пловдив едва шесто място по привлечени средства на глава от населението. Пред нас са София, Бургас, Варна, Габрово и Стара Загора. Това е много ясен показател, че градът ни не е достатъчно добър за правене на бизнес. Когато няма инвестиции отвън, няма как да очакваме и самите пловдивчани да инвестират средствата си в града.

- Какви са главните причини за това ниво на инвестициите, според Вас?

Главната причина е отношението. Администрацията на Пловдив все още мисли, че инвеститорите трябва да се молят на властта и да търсят „връзки“ до нея. А трябва да е точно обратното – управляващите трябва активно да търсят и да привличат инвестиции в града.

Отношението към бизнеса е сбъркано - партийните схеми са водещи при усвояване средствата на града ни. Победителите в търговете са предварително известни. Кой нормален инвеститор ще иска да рискува парите и времето си в такава среда? Трябва да има честно състезание. Вместо това властта все още третира бизнеса единствено като донор на средства към партийни каси, подкупи, неаргументирани данъци и такси, налагат се много често и необосновано санкции, глоби, изпращат се данъчни ревизии.

Все още са факт тежките бюрократични режими и всякакви административни спънки, както и бавни темпове на работа.

Няма диалог между властта и бизнеса.

Няма ясни правила и дългосрочни приоритети. Никой няма да рискува и пет лева в икономиката на Пловдив, ако насреща си няма безпристрастна, работеща и ефективна администрация. Това не е нормална среда за бизнес и развитие на икономиката ни. Пловдив трябва да уважава предприемчивите и работещи хора, малкия и среден бизнес.

 - Какви са вашите решения? 

На първо място трябва да следваме европейския модел – по-малко администрация и повече възможности за бизнес. Честна конкуренция и ясни правила. Надпартиен принцип на управление – привличане на експертния потенциал, с който града ни безспорно разполага. Това означава задължително налагане на ред във финансите на Пловдив и отрязване на „приятелските фирми“, които са абонирани за парите на града ни.

Преференции при откриване на нови работни. Уважение към бизнеса, независимо дали той е малък, среден или става въпрос за външни инвестиции. Това означава безкомпромисен контрол на качеството и спазването на сроковете по договорите.

На следващо място екипът ми от „Съюз за Пловдив“ е за прекратяване на хаотичната разпродажба на имотите на града ни. Преглед и ликвидиране на тежките бюрократични режими на общинско ниво. Дългосрочно предвидима данъчна политика на община Пловдив. Справедливо определяне на таксите без изненади в движението на размера и начина на изчисление на задълженията. Това е другият модел на управление.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg