Местната структура на ВМРО се противопостави на решението на Община „Марица” за приоритетно настаняване на ромите от Войводиново в общински жилища.  По време на пресконференция, народният представител Александър Сиди заяви, че решението взето днес е абсурдно и неприемливо.

„Ще направим сериозен отпор. Против сме каквото и да е лице да има приоритетно настаняване. Тези хора трябва да бъдат регистрирани на територията на Община Пловдив, както е по закон, да подадат заявление за такова жилище, да изчакат всички други хора от списъците и чак тогава да се настанят. Да ги настаним още днес, защото видите ли имат проблем, е недопустимо. Този приоритет е абсурден. Идеята ни е да работим в ограничаване на дейността на правозащитните организации. Ще поискаме закон, който да е насочен към тях и да ги задължава да обявяват от къде и кого е финансирането им, защо и каква е целта”, заяви Сиди.

По думите му, тези организации целят да създадат етническо напрежение.  

„Вместо да ходят в гетата и да им казват, че имат права и няма кой да им бутне постройката, да помагат на държавата с интеграцията на тези роми. Да се направи програма за семейно планиране и да се повиши половата култура на ромите”, допълни Сиди.

Що се отнася до незаконните гета, той съобщи, че според него санкция трябва да носи и районната или общинската администрация, че е допуснала незаконното застрояване.  В тази връзка ВМРО – Пловдив ще депозират днес заявление до Общината за достъп до обществената информация.

„Ще искаме информация за всички постройки в ромските махали в Пловдив. Ще поискаме информация също колко са незаконни и колко са влезлите в сила заповеди за премахването им. Така ще получим и яснота, какви средства са необходими за самото изпълнение на заповедта. След това ще направим предложение за финансиране на районните администрации”, каза кметът на район Южен – Борислав Инчев.

Той заяви още, че до два дни ще депозира в администрацията на Община – Пловдив и официално предложение за създаването на фонд, наречен „Чист въздух”. Целта му, по думите на Инчев, е да подпомага всяко едно домакинство, което се отоплява на дърва и въглища и което иска да премине на друг вид отопление.  По този начин ще се намалят вредните емисии на въздуха, които в последните години надвишават нормата.

„Средните норми за година са 35 календарни дни. В Пловдив обаче са 90 – 95 дни. Надяваме се на дебат в общинския съвет с комисиите и  да вземат сериозно отношение. Към момента не е извършен анализ колко са тези хора, които се отопляват на твърдо гориво, къде са разположени и как замърсяват. Предложението ни е фондът да се финансира от Общинския бюджет, еврофондове и програми, всички дружества опериращи на пазара. Този фонд трябва изцяло да поема разходите на семействата. Стремим се до отоплителен сезон 2019 – 2020 да сме финансирали 200 семейства и да са сменили източниците си на отопление”, заяви Борислав Инчев.

Кметът на район Южен и ВМРО също се включиха и в последния дебат под тепетата, а именно как да се казва новият булевард в Пловдив. Официално Инчев ще направи предложението името на „Северен” да бъде „Девети пехотен пловдивски полк”.

„Няма кореняк пловдивчанин, чиито дядо или прадядо да не е служил в този полк.  Той е бил позициониран именно в северната част на Пловдив”, заяви Инчев.