ГЕРБ и Обединените патриоти ще отхвърлят ветото на президента Румен Радев върху промените на Изборния кодекс.

След няколко дни парламентарни совалки, двете парламентарни групи все пак намериха консенсус. За втори пореден ден председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов седна на една маса с патриотите, за да ги убеди да отхвърлят ветото. Първоначално ВМРО и "Атака" намекнаха, че то трябва да бъде уважено.

"Аз съм сигурен, че г-н Радев е имал своите съображения, просто е бил подведен", заяви днес лидерът на Атака Волен Сидеров.

Припомняме ви, че президентът върна няколко разпоредби на новоприетите правила за гласуване. Румен Радев настоя прагът на преференцията да се върне на 7%, след като мнозинството и ДПС го вдигнаха многократно.

Държавният глава иска още да се увеличи обхвата на машинното гласуване, както и да се прецизират текстовете за реда на обжалване на решенията на изборната администрация.

"Може ли да кажем на уважаемият президент, че не всяка жалба на ЦИК трябва да бъде обжалвана", заяви Цветанов и допълни: "Ние ще отхвърлим това вето!"

Той обясни, че след това Изборния кодекс ще бъде отворен за ремонт отново и прагът на преференциите ще бъде свален.

ГЕРБ, ДПС и НФСБ бяха сред острите защитници на идеята – прагът на преференцията да се изравни с тежестта на един мандат. След обществено недоволство и наместата на премиера Бойко Борисов – хората му размислиха.

Президентът с вето за изборните промени, зове БСП да се върне в парламентаРумен Радев поиска машинно гласуване, махане на мъртвите души от избирателните списъци и видеоконтрол на урните

Именно промените в избените правила станаха повод БСП да напусне в парламента.

По неофициална информация НФСБ ще настояват за вдигане на прага за преференциите за местните избори. Там прагът е 8, но според НФСБ е нисък.

Решението на мнозинството да отхвърли вече приетото искане на ДПС за висок преференциален праг поражда въпроса как ще действа Движението.

"Добре е да се замислят как ще реагира ДПС", подхвърлят депутати в кулоарите на НС.

TrafficNews научи, че е възможно ДПС също да реши в ключов момент да бойкотира кворума.

Припомняме ви, че в свое интервю Цветан Цветанов призна, че предложението на ДПС е прието, за да се запази стабилността на парламента и да се гарантира кворума.