Президентът Румен Радев наложи вето на приетите от парламента промени в Изборния кодекс и призова  депутатите от БСП да спрат бойкота и се върнат в Народното събрание..  

„Законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализирането на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броене на бюлетините”, коментира държавният глава в изявление пред медиите, като допълни, че действията на управляващите издават отсъствието на желание за прозрачен изборен процес в страната.

Радев заяви още, че в рамките на дни едни и същи депутати са обосновавали две противоположни тези за изборното законодателство, което показва, че е търсена политическа целесъобразност. Той подчерта, че все пак здравият разум е надделял, намеквайки за решението законодателството да бъде върнато в досегашния вариант.

След намеса на премиера Бойко Борисов ГЕРБ се отказа от прокараните с помощта на НФСБ и ДПС поправки в Избирателния кодекс, които ограничаваха преференциите. Поправките на поправките бяха внесени в парламента, но не са разглеждани в очакване на президентското вето. ГЕРБ задейства вече обаче процедурата за избор на нов състав на Централна избирателна комисия.

Радев прикани БСП да се върне в парламента с мотива, че червените депутати трябва да участват в обсъжането на текстовете за Изборния кодекс.