Нямаме абсолютно никакъв комплексен подход, който да противодейства на миграционния поток. Само отчитаме като статистика задържаните. Огромно е количеството на тези, които минават безпроблемно през територията на страната. Получи се голям пробив в националната ни сигурност, заяви председателят на Републиканци за България и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов в „Денят ON AIR“ след поредния случай на заловени у нас трафиканти и мигранти.

Той отбеляза, че искаме да влезем в Шенген, но в същото време не въвеждаме нови системи и не надграждаме направеното през годините.

„Засега виждаме само как хващат само шофьора и съответните мигранти. Говоренето съответства на оценката, която даде австрийският канцлер. България и Гърция са пътищата, през които преминава основният миграционен поток“, посочи Цветанов.

Той се обяви за взаимодействие между институциите и по-сериозна работа на МВР.

По думите му МВР показва, че не е в състояние да се справи с проблема с мигрантите.

„Това, което говори министър Демерджиев, че се справят и че се работи активно и имат много сериозни резултати е както за ситуацията с мигрантите, така и във връзка с подготовката на парламентарните избори“, изтъкна Цветанов и коментира проблемите около предстоящите избори на 2 април: „Имат информация и сигнали, но няма оперативен анализ, който да даде правилната посока, по която да се работи. Най-важни са членовете на СИК. Партиите не са готови, нямат опит и изградена селекция от хора, които да гарантират вота. Ако решиш да противодействаш в процеса на кампанията, е невъзможно да има резултат, който да съответства на очакванията. Една от формациите, която очаква за нея да има корпоративен вот, няма да влезе в следващия парламент. Ако има висока избирателна активност, тя противодейства на всички тези случаи“.

Лидерът на „Републиканци за България“ изрази съмнение, че ще се осъществи изискването за видеозаснемане в изборния ден. „Кампанията е много сива, липсва енергия, а хората са объркани. Виждаме само словесни нападки, никой не дава отговори. Никой не казва откъде ще дойдат финансовите средства, за да може да се изпълнят даваните обещания“, каза още Цветанов.