Аз съм един от малкото кандидати на тези избори, които се включи и в кампанията за националния референдум за електронно гласуване. Моята позиция по този въпрос е ясна, категорична и публично заявена още преди година и половина. За мен като гражданин въпросът дали да гласуваме електронно е излишен. Това е все едно да питаме дали искаме да перем на  ръка или да използваме пералнята.

Това заяви кандидатът за кмет на ПЛОВДИВ УТРЕ арх. Илко Николов на извънредна пресконференция, на която запозна медиите с решение на ЦИК, което забранява излъчването на клип в подкрепа на националния референдум. За мен референдумът бе не само осакатен с премахването на другите два въпроса относно задължително гласуване и мажоритарния вот. Референдумът бе пришит към местният вот. На много от нашите срещи с избиратели ние установяваме, че хората въобще не знаят, че освен за кметове, районни кметове, общински съветници, ще имат възможност да гласуват и на национален референдум, поясни арх. Николов.

Решение на ЦИК  за спиране на клипа  ни е по чисто формален повод. Според тях кандидат за кмет не може да агитира за референдума по националната телевизия, тъй като това е свързано с т. нар. ваучери за медийно отразяване по темата за референдума. Фрапиращото в случая е, че се забранява излъчването на всички клипове и по частни телевизии, радиа и електронни медии, допълни Борис Николов, председател на Новото време в Пловдив и кандидат за общински съветник.

Няма логика кандидат за кмет да не може да агитира хората и то, когато говорим за правото свободно да изразиш своята позиция, допълни и Радослав Бозуков, кандидат за общински съветник. Как да говорим за демократично общество, когато на кандидат за кмет му се забранява да говори за въпрос решение за който трябва да вземат хората. Няма право да изказва свободно мнение. Дайте тогава да върнем чл. 1 и да не правим нищо, реагира емоционално Костадин Шанков, председател на Синьо Единство в Пловдив и кандидат за общински съветник.

Коалицията заяви, че ще обжалвата решението в законоустановения срок, но проблемът не в самото решение, а във факта, че то е взето в последните дни от кампанията.

Гласувайте за своето бъдеще!

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg