Няма напредък по разследването с тримата избягали от затворите в София и Пловдив, това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг след тържествената церемония по дипломиране на абсолвентите от Юридически факултет на Пловдивски университет в града под тепетата. 

Разследването в прокуратурата за двамата избягали затворници от Софийски затвор се води за опит за убийство, както и за самото бягство, но няма новопостъпила информация от МВР за развитие по случая. 

Цацаров заяви, че не е никак изненадан от бягството и че очаква още такива, ако не бъдат предприети нужните мерки за промяна на структурата на затворите и организацията в местата за лишаване на свобода.

"Необходими са спешни реформи в пенитенциарната система, които съвсем не са толкова сложни колкото в съдебната. Нивата на сигурност и охрана и липсата на организация в тези учреждения доведе до бягствата, а те можеха и могат да се случат по всяко време", коментира Цацаров.

"Това ръководство на Министерството на правосъдието стана заложник на безгрижието и бездействието на предните", допълни той.

Според главният прокурор трябва да се обособи затвор, в който да са концентрирани най-опасните затворници от цяла България, и там те да излежават присъдите си при драконово строг режим - с унифицирана униформа, при еднакви условия, при високи мерки за сигурност и без право за внасяне на каквито и да предмети от външния свят, освен базовите за задоволяване на елементарни човешки нужди. Алкатрас може да бъде обособен в някой от затворите в България, които се приближават до европейските изисквания, но ще има нужда от допълнителни мерки за затягане на сигурността.

Четете повече за българския Алкатрас тук!

Цацаров посочи, че от 2015 насам прокуратурата многократно е извършвала проверки в системата на затворите, а те водят до няколко важни констатации. На първо място огромна неравномерност между надзорно-охранителния състав към лишените за свобода. В някои затвори съотношението между надзирател - затворници достига 1:49, в други 1:19.

Ниското заплащане на надзирателите бе посочено като второ сериозно предизвикателство пред пенитенциарната система. Това създава огромно текучество в надзорно-охранителния състав към затворите, проблем с незаети щатни бройки, както и води до корупция. 

Стандартите за сигурност са силно занижени, показват проверките на прокуратурата. 

"Правата на лишените от свобода са повече от правата на надзирателите", остро заяви Цацаров. Трябва да се пресекат практиките по вкарване в затвора на какви ли не дарения и пратки, каза още той и посочи, че това създава така наречената затворническа аристокрация. 

Благодарение на незатегнатите мерки, лишените от свобода обзавеждат килиите си като домове, разполагат с вещи, които ги привилегироват и съответно печелят позиции и тарторство зад решетките. 

Именно поради това според Цацаров е време да се мисли за място, където най-опасните затворници да излежават присъдите си, лишени от всички тези привилегии, където има забрана за внасяне на неща, където има строг контрол при строг режим. 

Той посочи, че именно лошата организация и ниската сигурност, затворниците от Софийски затвор са преминали 3 пункта, като преди това са внесли торби с храна от лафка. 

Той припомни за бунта на затворници в Сливенския затвор от преди година и изрази опасения, че такъв може да има по всяко време и в момента няма вътрешен ресурс в затворите, който да овладее едно масово неподчинение. В цитираният случай до успокояване на положението зад решетките се е стигнало благодарение на органите на МВР. 

Цацаров допълни, че трябва да се разреши проблемът с дирекция "Изпълнение на наказанието", където постът на директор е вакантен от повече от година. Има временно изпълняващ длъжността, но за професионалното спокойствие е необходимо да се избере кадър, който да не е политически обусловен.