Главният прокурор Сотир Цацаров поиска създаване на самостоятелен затвор за най-опасните престъпници от цяла България. Според него е необходима спешна реформа на пенитенциарната система у нас, която обхваща местата за изтърпяване на мярка лишаване от свобода. Българският Алкатрас трябва да представлява обособено място, в което затворниците пребивават при напълно унифицирани условия, не разполагат с привилегии и са под драконовски мерки за сигурност.

Идеята беше лансирана от главния прокурор по време на раздаване на дипломите на абсолвентите от Юридическия факултет на Пловдивски университет в Спортната зала към университета в Пловдив. Цацаров беше специален гост на тържествената церемония, поздрави бъдещите юристи и подари статуетка на лъв и прототип на " История славянобългарска" на отличникът на випуска Кристиян Райчев.

По повод трите бягства от последните две седмици - на двамата софийски затворници и случаят в Пловдив, Цацаров бе категоричен, че според него бягствата са били въпрос на време и че при сега действащата система те изобщо не са нещо учудващо.

Ниското заплащане на надзирателите, огромната им натовареност и съотношение надзирател-затворници, лошата дисциплина в затворите и порочните практики за вкарване на продукти от вън в килиите, с което се печелят позиции в местата за лишаване от свобода бяха сред основните акценти, на които се спря главният прокурор като виновни за сегашната ситуация. Това са и сферите, в които е задължителна реформата, категоричен е Цацаров.

Къде може да се създаде такъв затвор по образец на Алкатрас, трябва ли да бъде новоизграден или може да се избере някой от съществуващите и да се обособи за опасните престъпници от цяла България, са въпроси, на които все още няма конкретен отговор.

Тъй като нов затвор е скъпа инвестиция, по вероятно е да се обособи такъв сектор в някой от действащите затвори, които към този момент се приближават до европейските изисквания за местата за лишаване от свобода. Главният прокурор обаче е категоричен, че към момента няма нито един затвор в България, който да осигурява нивата на сигурност, каквито трябва да се въведат, за да няма още случаи на бягства.

Очаквайте подробности!